Patiëntenstop in tbs-kliniek Venray na ophef

Tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray laat voorlopig geen nieuwe patiënten meer toe. Ook zijn de cellen doorzocht en is een onderzoek naar de integriteit van de medewerkers aangekondigd. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bezocht de private kliniek woensdag en had een gesprek met de directie, laat zijn woordvoerder donderdag weten.

Tbs'ers op een gesloten afdeling in de kliniek beschikken ruimschoots over soft- en harddrugs, slagersmessen, telefoons en contant geld, bleek woensdag uit een reportage van het programma Dit Is de Dag. De spullen zijn door onder meer personeelsleden de kliniek in gesmokkeld.

De kliniek heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie gevraagd de veiligheid in de Rooyse Wissel en de drugssmokkel te onderzoeken, aldus de woordvoerder. De inspectie was al bezig met een ander onderzoek. De Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt de behandelingen onder de loep.

Op beelden die tbs'ers met mobiele telefoons hebben gemaakt zeggen ze te handelen uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling in de kliniek. Het gebruik van mobiele telefoons is verboden in tbs-klinieken. Tbs'ers zeggen zich onveilig te voelen en willen dat de Rooyse Wissel wordt gesloten. "Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen", zei een van hen in het tv-programma.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zei voorafgaand aan de uitzending nog geen reden te hebben om te twijfelen aan de kwaliteit die de Rooyse Wissel biedt.

De Rooyse Wissel benadrukt dat drugs, wapens, contant geld en mobiele telefoons niet zijn toegestaan, maar dat ondanks strenge controles 'zaken zoals hiervoor genoemd zo nu en dan' worden aangetroffen. "Het is inherent aan een deel van onze doelgroep dat getracht wordt de opgelegde kaders, regels en structuren te ondermijnen of te omzeilen", stelde de kliniek in een verklaring. De kliniek is er desondanks van overtuigd dat het beleid 'afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers'.

De Rooyse Wissel wilde eerder niet reageren tot het programma was uitgezonden. De kliniek sloeg een aanbod om de beelden voor de uitzending te bekijken af. De directie was donderdagochtend niet direct beschikbaar voor een reactie.

Vrij Nederland publiceerde twee maanden geleden een reportage waarin werd beschreven hoe patiënten in de Rooyse Wissel elkaar aftuigen en worden verwaarloosd. Ook zou sprake zijn van zelfmoord en gebrek aan medische behandeling. De kliniek zei zich niet in dit beeld te herkennen en er nadrukkelijk afstand van te nemen.