Van Rhijn: "Wilden graag geschiedenis schrijven"

Na afloop van de kansloze bekernederlaag tegen PEC Zwolle staken de spelers van Ajax de hand in eigen boezem. Ook Ricardo van Rhijn legt de schuld bij de spelersgroep. De 22-jarige Leidenaar bracht zijn ploeg al vroeg in de wedstrijd aan de leiding, maar kon niet voorkomen dat PEC vervolgens de rug rechtte en uiteindelijk uitliep naar een comfortabele 5-1 overwinning.

Van Rhijn weigert de verantwoordelijkheid voor die deceptie van zich af te schuiven. Wel stelt hij dat de supporters geen positieve bijdrage leverden door het speelveld te bekogelen met vuurwerk.

"Ik kan niet zeggen dat het geholpen heeft, maar het is niet de basis van deze nederlaag", zo vertrouwde hij de NOS toe. "Dat is de wanprestatie van alle spelers. Als Kenneth (Vermeer, red.) ons niet een aantal keer redt, of zij spelen het beter uit dan kunnen we wel acht of negen tegengoals krijgen. Wij kwamen overal een stapje te laat en zij konden overal heerlijk combineren."

Ajax maakte een gezapige indruk, en wist zich geen raad met de gretigheid die PEC op de mat legde. Volgens Van Rhijn was die gebrekkige instelling aan Ajax-zijde geen gevolg van de naderende kampioenswedstrijd.

"De conclusie kan inderdaad zijn dat het leek alsof zij liever wilden winnen, maar wij dachten nog niet aan volgende week of de titel. We wilden graag geschiedenis schrijven, maar dat is niet gelukt."

Ajax zal nog aan de bak moeten om de landstitel binnen te slepen. Zondag krijgen de Amsterdammers de eerstvolgende kans op het kampioenschap. Dan volstaat een punt op bezoek bij Heracles Almelo. "Nu moeten we keihard trainen. Want als we spelen zoals vandaag, gaan we ook in Almelo niet winnen", aldus Van Rhijn.