Kamer houdt Wildersdebat zonder Wilders

De Tweede Kamer houdt nog deze week een debat over de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen'. Een ruime meerderheid steunde een verzoek van GroenLinks daartoe. Wilders zelf zal daar echter niet aan mee doen. Hij laat zich niet door zijn collega's ter verantwoording roepen, zei hij.

Fractieleider Bram van Ojik (GroenLinks) wees erop dat het optreden van Wilders tot grote beroering heeft geleid in de samenleving. Ook het kabinet heeft er in scherpe bewoordingen afstand van genomen. Het is daarom wenselijk dat het ook in het parlement wordt besproken, zei hij. Dat wil hij houden met premier Mark Rutte (VVD).

Vrijwel alle partijen steunden dit verzoek. SP-leider Emile Roemer zei dat Wilders vorige week haat heeft gezaaid en dat het goed is om dit met de premier te bespreken. De PVV-leider zelf ziet er niets in. "Wat een gênante vertoning. Wat een volksgericht wordt hier opgezet", reageerde hij.

"We hebben het over haatzaaien, maar wat u allemaal hier doet is haatzaaien", zei Wilders die sprak van 'ophitsing van de slechtste soort'. Daarbij zette Wilders zijn criticaster en leider van D66 Alexander Pechtold weg als 'de grootste haatzaaier'. Volgens Wilders leggen zijn collega's de PVV 'op de slachtbank'.

Daarnaast gaat het de politici staatsrechtelijk gezien niet aan om hem in de Tweede Kamer ter verantwoording te roepen, zei Wilders. Hij doet daar dan ook niet aan mee. "Mijn fractie zal niet aan het debat meedoen."

Update 16:15
Het is onduidelijk of het debat over de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' nog wel doorgaat, aangezien Wilders zelf heeft laten weten er niet aan mee te doen. Verschillende fracties lieten dinsdagmiddag weten dat een debat zonder Wilders weinig zinvol is.

Aanvrager van het debat Bram van Ojik (GroenLinks) zei daarop dat hij wil nadenken welke vorm het debat het beste kan hebben. Zelf vindt hij de aanwezigheid van Wilders geen vereiste.