Seks veilig voor hiv-geÔnfecteerden dankzij remmers

Uit tussentijdse resultaten van een nieuwe studie blijkt dat koppels waarbij er één hiv heeft en succesvol hiv-remmers gebruikt, het virus niet wordt overgedragen op de partner. Een eerdere studie wees al in die richting, maar een nieuwe studie met 1100 hetero's en homo's die onbeschermde seks hadden leverde geen enkele overdracht naar de hiv-negatieve partner op.

In de studie is er flink onbeschermd geneukt: 485 heterokoppels gingen zo'n veertienduizend maal van bil, terwijl de 282 homostellen ruim zestienduizend maal de liefde bedreven. Hoewel er geen partner is geïnfecteerd door zijn of haar levensgezel, is er statistisch nog een kans van minder dan vier procent aanwezig op overdracht.

Het beschikbaar hebben en correct gebruiken van hiv-remmers lijkt dus een betrouwbare methode om de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. Ondertussen loopt het onderzoek naar eventuele overdracht tussen hiv-positieve en -negatieve partners nog tot 2017 door om statistici volledig te overtuigen van de (nu voorlopige) resultaten.

In het verleden zijn er wel gevallen gedocumenteerd waarbij een hiv-geïnfecteerde zijn of haar partner besmette, al zijn die er zeer weinig (eigenlijk slechts 1 waarvan niet met zekerheid kan worden gesteld dat de virus overdracht binnen de relatie heeft plaatsgevonden). Als men in 2017 klaar is met de studie kan een definitief oordeel worden gegeven.