Aangespoelde haai eet nog niet

De gevlekte toonhaai die zondag aanspoelde op het strand van Vlieland eet nog niet. "Maar vreemd is dat niet, ze was bijna dood en door alle stress is de spijsvertering van het dier tot stilstand gekomen. Daardoor heeft ze nu ook geen hongergevoel", zegt directeur Marc ter Ellen van natuurcentrum De Noordwester dinsdag.

De haai van ongeveer een meter lang moet volgens Ter Ellen eerst tot rust komen voor ze weer gaat eten. "Daarom houden we haar afgezonderd van het publiek." Het is volgens de directeur voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een gevlekte toonhaai van deze grootte levend is aangespoeld.

Dinsdagmiddag komen deskundigen van het Dolfinarium in Harderwijk naar de toonhaai kijken. "Wij hebben zelf een aquarium met vissen die in de Noordzee leven, maar we hebben geen ervaring met de toonhaai", legt Ter Ellen uit. "We willen dit dier de verzorging geven die de meeste kans op overleven geeft en het dolfinarium heeft veel meer ervaring met deze dieren."

Het liefst zou de directeur de haai terug zien keren naar de zee, maar het is volgens hem nog maar de vraag of dat mogelijk is. De haai kan in ieder geval niet lang in De Noordwester blijven. "Wij doen met onze middelen al het mogelijke om het dier in leven te houden, maar we zijn hier niet op berekend. Ze kan een week of anderhalf blijven, maar niet permanent. Dat is ook niet onze doelstelling want daar is het beestje niet mee geholpen."

Als het dier langere tijd moet worden opgevangen, betekent dat niet per se dat het naar het Dolfinarium gaat. "Er zijn tientallen mogelijkheden in Nederland, bijvoorbeeld Ecomare op Texel. Maar Burgers Zoo in Arnhem heeft ook een groot aquarium. Wel willen we haar zo min mogelijk vervoeren."

Aanvankelijk was niet duidelijk of het dier een mannetje of een vrouwtje is. "We wilden zo min mogelijk onderzoek doen om onnodige stress te voorkomen. Maar inmiddels heeft ze bij het zwemmen haar buik laten zien en daardoor weten we nu dat het om een vrouwtje gaat."

De haai heeft geen naam gekregen om juridisch getouwtrek zoals met potvis Johannes die in 2012 op Texel aanspoelde. "We willen absoluut voorkomen dat we dit weer persoonlijk maken", zegt directeur Ter Ellen. "Daar zou niemand bij gebaat zijn en de haai zeker niet."

Bij Johannes werd geprobeerd het dier los te trekken, maar dat lukte niet. Hierop boden andere organisaties aan een poging te wagen, maar dat werd verboden. Uiteindelijk kreeg het dier een dodelijke injectie, maar hij ging pas een dag later dood. Eerder kreeg een door het Dolfinarium opgevangen orka de naam Morgan. Een organisatie pleitte ervoor het dier terug in zee te zetten, maar deskundigen ontraadden dat. Uiteindelijk werd Morgan verkocht aan Loro Parque op Tenerife, waar shows met orka's worden opgevoerd.