HRW: Saudi-Arabië deporteert migranten Somalië

De Saudische autoriteiten hebben meer dan twaalfduizend migranten die onder 'verschrikkelijke omstandigheden' werden vastgehouden teruggestuurd naar Somalië. Daar is hun leven in gevaar. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag gezegd.

In een verklaring schrijft HRW dat onder de teruggestuurde migranten honderden vrouwen en kinderen zijn. En dat terwijl rond de hoofdstad Mogadishu honderdduizenden mensen in vreselijke omstandigheden in kampen wonen, na het geweld en de hongersnood in andere delen van het land te zijn ontvlucht.

De deportaties zijn onderdeel van een grootschalige campagne in Saudi-Arabië om illegale arbeiders uit het buitenland het land uit te zetten. Tientallen jaren konden arbeidsmigranten zonder papieren eenvoudig naar Saudi-Arabië om daar laaggeschoold werk te doen waar de Saudische bevolking geen zin in had. Nu het land echter te kampen heeft met hoge werkloosheidscijfers eisen de Saudische autoriteiten deze banen op voor de eigen bevolking.

De Internationale Organisatie voor Migratie zei woensdag dat Riyad de komende weken nog eens dertigduizend mensen gaat uitzetten. Human Rights Watch eist dat de Europese Unie en de Verenigde Staten er bij Saudi-Arabië op aandringen een eind te maken aan de uitzettingen.