EU gaat Oekra´ne geld geven

De Europese Unie overlegt met internationale financiële instellingen over een hulppakket voor Oekraïne. De nieuwe machthebbers in Kiev moeten wel serieuze economische hervormingen doorvoeren, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

"We werken aan steunplannen voor de korte, middellange en langere termijn", aldus een zegsman. De EU praat daarover met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Oost-Europabank (EBRD) en de Europese Investeringsbank (EIB).

De buitenlandcoördinator van de EU, Catherine Ashton, praat maandag in Kiev over een duurzame politieke oplossing en een stabilisatie van de Oekraïense economie. Ze ontmoet er leden van de oppositie die nu aan de macht is, alsook een vertegenwoordiger van de Partij van de Regio's van de afgezette president Viktor Janoekovitsj.

Een donorconferentie voor Oekraïne is nog niet aan de orde, aldus de EC-woordvoerder. De Oekraïense waarnemende minister van financiën Joeri Kolobov had daartoe eerder op maandag opgeroepen.

Europees Commissaris voor economische zaken Olli Rehn heeft Kiev voor miljarden euros aan steun in het vooruitzicht gesteld. Dan moet er wel eerst een democratische oplossing voor de politieke crisis zijn en een legitieme regering in het zadel zitten die zich inzet voor hervormingen, zei Rehn zaterdag op een G20-conferentie in Sydney.