Celstraf voor man die vier kittens kocht en doodde

Een man die vier kittens in een 'woedeaanval' doodde krijgt van de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van zeventig dagen, waarvan 27 voorwaardelijk. De man, die een schizoïde persoonlijkheidsstoornis heeft, had de kittens op Marktplaats gekocht. Als hij binnen drie jaar weer in de fout gaat, moet hij alsnog de resterende straf uitzitten.

Eerder had het Openbaar Ministerie honderd dagen cel geëist, waarvan 58 dagen voorwaardelijk. De rechters oordeelden dat een kortere straf beter is, omdat de man dan beter geholpen kan worden door de reclassering, waar hij verplicht behandeld moet worden. Ook weegt mee dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege zijn stoornis en zwakbegaafdheid.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de verkopers van de katjes naar de politie stapte. Ze had mails gekregen van de man waarin stond dat de kittens beten, niet op de kattenbank gingen en dat hij ze ging afmaken. Een agent trof vervolgens bij de man twee dode katten aan. De man bleek na onderzoek eerder ook al twee katten gedood te hebben.

De rechtbank oordeelde dat de man 'volstrekt ontoelaatbaar' heeft gehandeld door 'vier weerloze kittens zonder redelijk doel pijn en letsel toe te brengen'. Daarbij komt dat hij vaker in de fout is gegaan doordat hij de katjes op verschillende dagen heeft gedood. Na de dood van de laatste kat, legde hij weer contact met adverteerders om nieuwe katten aan te schaffen.