Oekraïne wint eerste wintergoud in twintig jaar

De Oekraïnse biatletes hebben in de estafette het olympisch goud veroverd. Vita Semerenko, Julia Dzhyma, Valj Semerenko en Olena Pidhrushna haalden daarmee pas het tweede Oekraïense goud op de Winterspelen. De laatste keer was in Lillehammer in 1994.

In de eerste groep lopers ging het al fout voor Duitsland. Franziska Preuss ging onderuit, en al bij de eerste schietbeurt kende ze grote problemen met haar geweer. Nadat ze ook nog drie extra patronen nodig had waren de Duitse kansen verkeken. Ook de Franse dames kenden een dramatische wedstrijd. Marie-Laure Brunet stortte al vroeg in elkaar en werd door medisch personeel afgevoerd. Niet veel later bleek het naar omstandigheden goed te gaan, maar de wedstrijd was klaar voor Frankrijk.

Bij de eerste wissel ging Italië op kop, dankzij Dorothea Wierer. Rusland volgde met Yana Romanova, die gelijk met de Oekraïense Vita Semerenko wisselde. Bij de derde schietbeurt mistte Nicole Gontier vier keer, wat resulteerde in een strafronde en een kansloze positie voor Italië. Julia Dzhyma bleef foutloos namens de Oekraïne, waardoor zij als eerste kon wisselen. Gabriela Soukalova volgde namens Tsjechië, met de Noorse Tiril Eckhoff en de Russische Olga Zaitseva niet ver weg.

De Oekraïense startloopster Vita Semerenko won eerder brons op de sprint (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
De Oekraïense startloopster Vita Semerenko won eerder brons op de sprint (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

De derde groep loopsters leek de beslissing te brengen, tot Valj Semerenko namens de Oekraïne bij de laatste schietbeurt drie keer mis schoot. Haar drie extra patronen waren wel raak, waardoor ze nog wel 25 seconden voorsprong hield op de Russische Ekaterina Shumilova en de Noorse Ann-Kristin Flatland, die beiden foutloos bleven. 

De strijd om het goud zou beslist worden tussen Olena Pidhrushna voor de Oekraïne, Olga Vilukhina uit Rusland en de Noorse Tora Berger. De Oekraïense had één bijlader nodig bij haar eerste keer schieten, waardoor de concurrenten enkele seconden dichterbij konden komen. Bij de beslissende schietbeurt kon ze haar zenuwen echter in bedwang houden en met elf seconden voorsprong op Vilukhina vertrekken. Pidhrushna liep alleen maar verder uit, en kwam uiteindelijk met 26 seconden voorsprong op Vilukhina over de finish. Berger haalde het brons voor Noorwegen binnen.