Verknoeid schilderij terug in Stedelijk

Het doek Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III keert terug naar het Stedelijk Museum. Het werk van Barnett Newman uit 1967 krijgt nog voor de zomer een plekje, bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in het Parool. De restauratie van het schilderij twintig jaar geleden was omstreden, omdat de restaurateur een verfroller ter hand had genomen.

Het doek werd in 1997 voor het laatste tentoongesteld. De nieuwe expositie van Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III staat niet in het kader van een grotere tentoonstelling. Hoe lang het werk in het museum in Amsterdam te zien is, is ook nog niet bekend. Het schilderij staat momenteel in een depot in het Westelijk Havengebied.

Het schilderij van de abstract expressionist is een groot rood vlak dat bestaat uit miljoenen puntjes. Het werd in 1986 met een stanleymes bewerkt. Restaurateur Daniel Goldreyer beweerde twee miljoen stipjes stuk voor stuk op het doek te hebben aangebracht, maar bleek de verfroller te hebben gebruikt. De eigenaar van het werk, de gemeente Amsterdam, had acht ton neergelegd om het werk te herstellen.


Who's Afraid of Red, Yellow and Blue bij Van Kooten en De Bie