Turkse politie arresteert 'vliegtuigkaper'

De Oekraïense passagier die een vlucht van Charkov naar Istanbul zou hebben willen kapen is aangehouden. De man liet zich op vliegveld Sabiha Gökcen in Istanbul, waar het toestel was geland, overhalen zich over te geven, meldt de Turkse staatstelevisie.

De Oekraïener schermde onderweg met een bom en probeerde de koers van het vliegtuig richting de olympische speelstad Sochi verleggen, meldde de Turkse onderminister van vervoer eerder. Hij is volgens staatszender TRT inmiddels in handen van de politie.

De passagier stond tijdens de vlucht op uit zijn stoel, riep dat er een bom aan boord was en probeerde vervolgens in de afgesloten cockpit te komen, zei onderminister Habib Soluk. De piloot merkte de kaappoging op en waarschuwde het vliegveld. Dat sloeg groot alarm.

De man was zwaarbeschonken, berichtte het Russische persbureau Interfax op gezag van de Oekraïense Veiligheidsdienst. Zowel Interfax als NTV meldde al eerder dat de passagier was overmeesterd. Volgens Interfax bleek hij geen wapens of explosieven bij zich te dragen.