FOK!toen: De verloren levels van Super Mario

Na het overweldigende succes van Super Mario Bros. voor de Nintendo NES kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Het vervolg dat wij in Europa kregen, met als titel Super Mario Bros. 2, was echter niet het echte vervolg maar een andere game met Mario-plaatjes er overheen geplakt.

De game heet officieel Doki Doki Panic en is in Japan ook onder die naam uitgebracht. De gameplay is hetzelfde voor beide versies, maar 'onze' versie kreeg dus Mario-personages als hoofdpersonen. De vijanden bleven echter gewoon hetzelfde en door deze game zijn inmiddels typische Mario-personages als Shy Guy en Birdo nu opgenomen in de familie.

De reden dat we in het Westen geen officiële Mario 2 kregen was omdat Nintendo of America het vervolg afkeurde. Volgens hen leek de game teveel op het eerste deel en was hij bovendien veel te moeilijk. De opzet van de game is ook ietsje anders dan de eerste Mario. Je moet nog steeds rennen en springen, maar deel twee gooit wat meer obstakels jouw kant op.

Ook wordt de giftige paddestoel geïntroduceerd, eentje waar je niet van groeit, maar juist van sterft. Vijanden zijn bovendien aggressiever, zo komen de Hammer Bros. naar je toe en komen Piranha Plants ook uit de buis als je naast of op de buis staat. Alles in de game is erop gericht om het jou als speler zo moeilijk mogelijk te maken.

Een ander verschil is de verschillende besturing tussen Mario en Luigi. Luigi springt in Super Mario Bros. 2 wat hoger, maar is daarentegen wat trager. Dit werd overgenomen voor het Westerse Super Mario Bros. 2 en de verschillen tussen Mario en Luigi worden nog steeds gebruikt. Ze zijn kenmerkend voor bijvoorbeeld de dlc van New Super Mario Bros. U: Super Luigi U.

Tot slot werd het mogelijk om van vijand naar vijand te springen. Met deze toevoeging konden vijanden in de lucht gebruikt worden om grotere sprongen te maken of voorbij hogere obstakels te geraken.

De Japanse Mario 2 is gelukkig niet helemaal verloren gegaan voor ons westerlingen. In 1993 verscheen de Super Mario All Stars-compilatie en naast Super Mario Bros. 1, 2 en 3 kregen we ook eindelijk het Japanse Super Mario Bros. 2. De game werd omgedoopt tot Super Mario Bros.: The Lost Levels

Ook verscheen de game voor de GameBoy Color als extraatje bij Super Mario Bros. Deluxe. Hier werd de game omgedoopt tot Super Mario Bros. for Super Players, een titel die zeker van toepassing is, ook nu nog. Sinds kort is de game in de originele versie te spelen via de Virtual Console op je Wii U. Een ware uitdaging voor de echte gamer.