Varkens slachtoffer van censuur

Een koddig groepje varkentjes staat met zwarte balken op de kopjes afgebeeld in de Maleisische editie van de New York Times. De reden hiervan laat zich natuurlijk weer simpel raden.

De drukkerij van de krant, KHL Printing, heeft namelijk besloten om bij een artikel dat over veehouden in de Verenigde Staten gaat, de meegeleverde foto maar eventjes lekker te censureren. Dit teneinde het islamitische deel van Maleisië niet voor het hoofd te stoten. Een varken wordt namelijk gezien als onrein binnen de Islam en zelfs een plaatje van zo'n schrander beestje is haram en kan blijkbaar nare gevolgen voor de krantenlezer hebben.

Hoewel het land officieel seculier is en er geen wetten bestaan die uitgevers dit soort maatregelen opleggen, kiezen steeds meer bedrijven ervoor hun oren te laten hangen naar de moslimmeerderheid. Men wil geen gelovigen beledigen en loopt liever op de teentjes in plaats van een normale bedrijfsvoering te voeren.

In het verleden heeft men in Maleisië vaker aan zelfcensuur gedaan om maar geen baarden te laten ontvlammen. Zo vond een Tv-station het nodig om een waarschuwing te geven voor een documentaire over Paus Frans en werd de uitdrukking 'Ya Allah' afgelopen maand uit een Indiase film gehakt. Ook de schijnbaar vrij onschuldige film Babe mocht niet vertoond worden. Een lief klein varkentje speelt namelijk de hoofdrol in deze film en het Maleisische woord voor varken (Babi) lijkt teveel op de titel.

Bleker wil varkensboeren te hulp schieten (Novum)