Ook fraudeonderzoek bij ROC van Amstelveen

Het ROC van Amsterdam laat ook onderzoek doen naar een vestiging in Amstelveen. Mogelijk is daar ook gefraudeerd met examens. Dat meldt een woordvoerder van de school vrijdagochtend.

Aanleiding voor het onderzoek is het verhaal dat een leerling donderdag deed bij RTV Amstelveen. Zij werd voor de school geïnterviewd en kreeg de vraag of ze 'ooit wel eens zoiets had meegemaakt'. Ze antwoordde 'ja' en vertelde vervolgens dat ze wel eens had gezien dat toetsen werden gestolen uit tassen van leraren om daarna doorverkocht te worden.

De leerling heeft aan het ROC echter laten weten dat ze het in het interview had over haar vorige school en niet over het ROC van Amstelveen. "Wij weten niet wat waar is en wat niet dus we willen dit toch tot op de bodem uitzoeken", aldus de woordvoerder.

De school heeft daarom het recherchebureau dat onderzoek doet in Amsterdam ook gevraagd om de vestiging in Amstelveen onder de loep te nemen. "We nemen het zekere voor het onzekere en willen uitsluiten dat ook in Amstelveen fraude is gepleegd met toetsen", vertelt de zegsvrouw.

De examenfraude kwam woensdag aan het licht. Toen werd bekend dat bij het ROC van Amsterdam examens waren gestolen en te koop werden aangeboden via sms en Whatsapp. De examens, die zeker vierhonderd leerlingen eerder deze maand aflegden, zijn ongeldig verklaard. Het gaat om examens van de mbo-opleiding juridische dienstverlening op de locatie College Zuid.

De leerlingen legden examens af in vier verschillende vakken. Omdat sommige leerlingen meerdere examens aflegden, moeten bij elkaar 825 nieuwe examens worden afgenomen.