'Leerlingen Ibn Ghaldoun worden dubbel bestraft'

De leerlingen die terechtstaan in het proces rond de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun worden dubbel gestraft. Dat betoogde de advocaat van een van de meerderjarige verdachten maandag in de Rotterdamse rechtbank. Het ongeldig verklaren van hun examens is eigenlijk al een strafrechtelijke sanctie, zegt advocaat Idriss van Straalen. Hij wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Justitie heeft volgens Van Straalen twee wegen willen bewandelen door de verdachten zowel een administratieve als een strafrechtelijke sanctie te willen geven. Het OM heeft volgens hem invloed uitgeoefend op de beslissing de verdachten een diploma te weigeren.

Van Straalen wil bovendien extra verhoren. Hij wil dat onder meer de Rotterdamse hacker wordt gehoord die ervan wordt verdacht het vwo-examen Frans online te hebben gezet. Van Straalen beticht justitie ervan bewust informatie te hebben achtergehouden. "De officier wist al tijdens de regiezitting in november dat de man heeft bekend, maar heeft dat verzwegen. De verdediging is daarmee onkundig gehouden." Ook een verklaring van schooldirecteur Bart Renders zou bewust uit het dossier gelaten zijn.

Andere advocaten sloten zich bij de verzoeken van Van Straalen aan. De rechtbank beslist later maandag over de verzoeken.