Obama belooft actie, met of zonder Congres

De Amerikaanse president Barack Obama wil de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten de komende jaren terugdringen. En hij zal concrete stappen nemen, ook als het Congres niet met wetgeving komt om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Dat zei Obama dinsdagnacht in zijn State of the Union, de jaarlijkse toespraak die de Amerikaanse president ten overstaan van het Congres houdt.

Obama hamerde de afgelopen weken al op het belang van een groeiende en stabiele middenklasse en deed dat in zijn speech opnieuw. "Ondanks vier jaar van economische groei, en ongekende winsten voor multinationals, is het gemiddelde salaris gestagneerd", zei Obama. "Er is meer ongelijkheid. Te veel mensen moeten te veel werken om maar net rond te komen, en te veel mensen zitten helemaal zonder werk. Het is aan ons deze trend te keren."

Het minimumloon moet wat betreft de president omhoog. Om dit landelijk te regelen moet het Congres in actie komen, maar Obama kondigde aan dat bedrijven die zaken doen met de overheid binnenkort verplicht worden hun werknemers minimaal ruim tien dollar per uur te betalen. "Als jij het eten kookt voor onze militairen of hun afwas doet verdien je het niet om in armoede te leven", aldus de president.

De president ging beruchte splijtzwammen, zoals het Amerikaanse immigratiebeleid of het beleid aangaande Iran, niet uit de weg. Obama wil het immigratiebeleid al sinds zijn eerste termijn hervormen, maar is hierbij tot dusver op fel verzet gestuit in het Congres. Maar toch riep hij opnieuw op tot hervormingen. "Als economische groei ons menens is, moeten we luisteren naar zakelijke experts en leiders in de religieuze gemeenschap. Laten we dit jaar nog het immigratiebeleid hervormen."

Obama roemde de overeenkomst die het Westen onlangs sloot met Iran over het Iraanse atoomprogramma en riep het Congres op diplomatie een kans te geven. Veel politici in Washington willen ondanks de recente detente tussen Teheran en het Westen nieuwe sancties instellen.

"Als ik een nieuwe sanctiewet op mijn bureau krijg zal ik die met een veto blokkeren", bezwoer Obama. "In het belang van onze nationale veiligheid moeten we diplomatie een kans geven. Als Iran deze kans niet grijpt zal ik de eerste zijn die voor nieuwe sancties pleit. Maar als Iran deze kans wel grijpt zetten ze een belangrijke stap om zich weer bij de gemeenschap der landen te voegen."

Er zijn veel zaken die de partijen in Washington gescheiden houden, maar Obama sloot zijn speech af met een moment dat de zaal verenigde. Hij vertelde het verhaal van Cory Remsburg, een militair die bijna om het leven kwam toen zijn konvooi in Afghanistan werd getroffen door een bermbom. Remsburg was een van de gasten van Obama's vrouw Michelle bij de toespraak.

"Hij lag maanden in een coma", zei Obama over Remsburg, die hij al voor het incident had ontmoet. "Zelfs nu is hij in een oog blind. Maar elke dag, stapje voor stapje, leert hij weer te praten, te staan, te lopen. Hij zei tegen me: 'mijn herstel is niet makkelijk, maar niks in het leven wat de moeite waard is, is makkelijk'." Die onverzettelijke houding is een voorbeeld voor het land, aldus Obama.