Israël: aanslag op ambassade VS verijdeld

Israël heeft een aanslag van Al-Qaida op de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv verijdeld. Dat heeft de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet woensdag gezegd. Volgens Shin Bet waren Al-Qaidastrijders van plan een zelfmoordaanslag te plegen. Ook wilden ze op andere plekken aanslagen plegen. Het is volgens deskundigen de eerste keer dat Al-Qaida direct betrokken is bij een aanslag in Israël.

Drie Palestijnen zijn de afgelopen weken in verband met de terreurplannen opgepakt. Ze zouden onder andere voorbereidingen hebben getroffen voor bomaanslagen, beschietingen en ontvoeringen. De mannen, twee uit Jeruzalem en een uit de Westelijke Jordaanoever, zouden zijn gerekruteerd door een persoon uit Gaza die werkt voor Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri.

Volgens Shin Bet waren de plannen voor de aanslagen in een vergevorderd stadium. Hoever de mannen precies waren met de voorbereidingen werd echter niet bekendgemaakt. Wel lijkt duidelijk dat ook buitenlandse strijders betrokken zouden worden bij de aanslagen.

Aviv Oreg, voormalig hoofd van een eenheid van het Israëlische leger die Al-Qaida volgt, zei dat het de eerste keer is dat Al-Qaida direct betrokken is bij plannen voor een aanslag in Israël. "Het zou voor hen een prestatie van formaat zijn", aldus Oreg.

In Gaza, dat geleid wordt door Hamas, duiken steeds meer groepen op die geïnspireerd zijn door Al-Qaida. Zij vinden dat Hamas zich te mild opstelt ten opzichte van Israël, omdat het een wapenstilstand heeft gesloten met Israël en weigert de sharia in te voeren in Gaza.