[NFL] Seahawks veroveren plek in Super Bowl

De Seattle Seahawks hebben zich ten koste van de San Francisco 49ers geplaatst voor de Super Bowl. De Seahawks versloegen de verliezend finalist van vorig jaar met 23-17.

De wedstrijd leek lange tijd in het voordeel van de 49ers uit te vallen. Al vroeg kwamen ze op voorsprong doordat de Seahawks bij de allereerste play van de wedstrijd al een fumble veroorzaakten die gepakt werd door de 49ers. Hierdoor waren ze direct vlakbij de endzone van de Seahawks, maar ze wisten enkel een field goal te maken.

In het tweede kwart breidde de ploeg uit San Francisco hun voorsprong uit via een touchdown van Anthony Dixon die over een hele berg verdedigers heen sprong. Even hiervoor had hij hetzelfde geprobeerd maar landde hij centimeters buiten de endzone. Pas na negen minuten in het tweede kwart wisten de Seahawks iets terug te doen. Steven Hauschka schoot zijn eerst field goal van de wedstrijd binnen.

De Seahawks kwamen goed uit de rust en dat drukten ze uit in de score. Marshawn Lynch rushte na vijf minuten in het derde kwart een touchdown over veertig yards binnen en zette hiermee de stand gelijk. Niet veel later wisten de 49ers eindelijk ook weer te scoren. Anquan Boldin was de receiver in de endzone, maar vooral de pass van quaterback Colin Kaepernick mocht er zijn. Hij werd flink onder druk gezet en wist in een sprong de bal nog 26 yards verder in de handen van Boldin te gooien. Hauschka maakte vervolgens zijn tweede field goal en de wedstrijd kon alle kanten op met nog een kwart te spelen.

In het vierde kwart pakten de Seahawks voor het eerst in de wedstrijd de leiding. Op 4th down gingen ze vol voor de touchdown en quarterback Russell Wilson gaf een magistrale pass naar Jermaine Kearse die de endzone binnen was gerend. De 49ers leken een mentale tik te hebben gekregen en werden slordig. Eerst fumbelde Kaepernick de bal, waar niets uit kwam voor de Seahawks, en niet veel later gooide hij een interception, waar de Seahawks een field goal van maakten. Met minder dan vijf minuten te spelen hadden de 49ers per sé een touchdown nodig om de wedstrijd te winnen. Op dertig seconden voor het einde gooide Kaepernick op hoop van zege de bal richting Michael Crabtree in de endzone, maar Richard Sherman van de Seahawks wist ertussen te komen en de bal weg te werken. Zo eindigde de wedstrijd in 23-17.

De Seahawks veroveren met deze overwinning een plek in Super Bowl XLVIII. Ze zullen uitkomen tegen de Denver Broncos, die eerder op de avond wonnen van de New England Patriots.