'Wietwethouder' stopt ermee

De in opspraak geraakte wethouder van Wijk bij Duurstede Carel van Gelder (VVD) treedt af. Dat schrijft het AD maandag. Volgens de VVD'er is zijn werk als politicus onmogelijk geworden na berichten over onder meer zijn betrokkenheid bij het grootschalig kweken van wiet. Hij legde vorige week al zijn werk tijdelijk neer.

Berichtgeving van het AD van dit weekeinde was voor Van Gelder de druppel, liet hij aan de krant weten. Die schreef zaterdag dat Van Gelder een schilderij dat hij met gemeentegeld had aangekocht voor een hospice maandenlang in zijn huis had hangen. Hij bracht het doek toen de krant om opheldering had gevraagd snel terug naar het gemeentehuis.

Volgens de eerste locoburgemeester komt het 'gecreëerde beeld geenszins in de buurt van de waarheid', maar maakt het zijn werk als politicus onmogelijk. Van Gelder is ook van de lijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen geschrapt.

Het AD schreef donderdag dat Van Gelder betrokken is geweest bij het grootschalig kweken van wiet. De kwekerij zou hij in 2010 in Arnhem hebben opgezet om snel duizenden euro's te verdienen. Na een jaar werd de wietplantage met ruim achthonderd planten opgerold. Van Gelder zou in eerste instantie uit handen van justitie hebben weten te blijven door een andere betrokkene zwijggeld te beloven. Toen de VVD'er niet over de brug kwam met het beloofde geld, zou de stroman hebben besloten de zaak alsnog openbaar te maken.

Van Gelder liet eerder in een verklaring al weten nooit verdachte te zijn geweest in de strafzaak.