Referendum over grondwet Egypte begonnen

In Egypte is dinsdag het twee dagen durende referendum over de nieuwe grondwet begonnen. Een duidelijke 'ja'-stem en een redelijke opkomst kunnen een stempel van goedkeuring betekenen voor de afzetting van de gekozen islamistische president Mohammed Morsi in juli en de gebeurtenissen daarna.

De inmiddels tot terroristische organisatie bestempelde Moslimbroederschap van Morsi, tegen wie zelf drie afzonderlijke processen lopen voor vergrijpen waar de doodstraf op kan staan, heeft opgeroepen tot een boycot. Morsi's aanhangers hebben grote demonstraties aangekondigd, waarop de regering heeft gewaarschuwd dat hard zal worden opgetreden tegen iedereen die de stembusgang probeert te verstoren.

In het hele land zijn 160 duizend militairen en tweehonderdduizend politieagenten opgetrommeld om stemlokalen te bewaken en kiezers te beschermen. Het land is volgeplakt met affiches en billboards waarop kiezers worden opgeroepen 'ja' te stemmen. Posters en campagnes om de grondwet af te wijzen hebben tot arrestaties geleid.

De nieuwe grondwet verbiedt politieke partijen op religieuze grondslag, geeft vrouwen gelijke rechten als mannen en beschermt de status van de christelijke minderheid. Tegelijkertijd krijgt het leger een speciale status, doordat het zelf de minister van defensie mag aanwijzen, die acht jaar in functie kan blijven. Ook mogen burgers door militaire rechtbanken worden berecht.

De grondwet moet de weg vrijmaken voor presidents- en parlementsverkiezingen. Als een ruime meerderheid voor stemt, wordt verwacht dat legerleider Abdel-Fattah el-Sissi zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap.