'Kannibalisme in CAR'

Het sektarische geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De Britse omroep BBC meldt dat er in de hoofdstad Bangui kannibalisme heeft plaatsgehad. BBC-verslaggever Paul Wood was getuige van de daad.

Volgens Wood was het slachtoffer een islamitische man die was vermoord door christenen. Hij was in brand gestoken en zijn ledematen werden onder het oog van een groep mensen afgehakt. Een van de aanwezigen zette vervolgens zijn tanden in het mensenvlees.

Volgens een ooggetuige was het slachtoffer uit een bus gesleept. "De mensen begonnen hem aan te vallen en te schoppen. Ze sloegen zijn hoofd tegen een steen. Ze gingen door zelfs nadat hij al was overleden", zei de ooggetuige. "Ze staken het lichaam in brand. Er waren ongeveer twintig jongeren. Ze hakten een heel been af en een van hen begon het vervolgens op te eten. Hij beet er vier keer in en slikte door. Het vlees was rauw en niet verbrand."

Dit alles gebeurde onder de ogen van vredesmilitairen uit Burundi. Volgens de ooggetuige moest een van de vredesmilitairen overgeven. Daarna begon hij mensen weg te jagen met zijn geweer.

Een man benaderde na afloop Wood. Hij verklaarde dat hij de kannibaal was. Op beelden die met telefoons waren gemaakt is te zien hoe het verminkte lichaam van het slachtoffer over straat wordt gesleept en hoe de man die naar Wood was toegekomen een been in zijn handen heeft en een hap neemt. Naar eigen zeggen heet de kannibaal Ouandja Magloire, maar is hij beter bekend als Mad Dog. Hij zei dat veel van zijn familieleden door moslims zijn omgebracht. Toen hij het slachtoffer in de bus zag zitten besloot hij tot actie over te gaan. Hij kreeg daarbij steun van steeds meer mensen.

"We volgden hem. Als hij de kruising zou hebben bereikt, zou hij worden beschermd door de vredesmilitairen uit Burundi. We vroegen de buschauffeur te stoppen. De chauffeur zei: 'Je hebt gelijk, het is een moslim.'"

Magloire beschreef vervolgens wat er gebeurde toen de man uit de bus was gesleept."Ik schopte zijn benen onder hem vandaan. Hij viel op de grond en ik stak hem in zijn ogen. (...) Ik stak hem in zijn hoofd en overgoot hem met benzine. Ik stak hem in brand en at daarna zijn been op. Ik at zijn hele been op, tot aan het bot, met brood. Daarom noemen de mensen me Mad Dog."

Wood vroeg hem waarom hij dit had gedaan. Zijn enige uitleg was: "Omdat ik boos ben."