'Energieverbruiker bewuster door crisis'

De crisis zorgt ervoor dat mensen bewuster omgaan met energie. Vier op de tien consumenten zeggen door de slechte economie beter te letten op verbruik. Dat blijkt maandag uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos onder 1137 mensen.

In het onderzoek, in opdracht van Eneco, zegt 81 procent van de ondervraagden in meer of mindere mate last te hebben van de crisis. Van die groep is driekwart bezig met het verminderen van het energieverbruik.

Bijna een op de vijf respondenten zegt onaangedaan te zijn door de crisis. Meer dan de helft van die groep is actief bezig met het terugdringen van het verbruik. Dit lijkt andere redenen dan geldbesparing te hebben: zij maken zich een stuk minder druk over de maandelijkse kosten dan mensen die de crisis als ernstiger ervaren. Zo is maar vijf procent van de mensen aan wie de crisis voorbijgaat bang voor de rekening, tegen 75 procent van de getroffenen van de crisis.

Vrouwen letten beter op het verbruik dan mannen (31 om 24 procent), zo blijkt verder, maar mannen weten iets beter wat ze per maand betalen aan energiekosten (30 om 23 procent).

Bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden zegt groene stroom te hebben, zeventien procent heeft geen idee. De overgrote meerderheid (85 procent) vindt het oninteressant op welke manier zijn of haar energie wordt opgewekt.