[PDC WK] Van Gerwen wereldkampioen darts

Michael van Gerwen is de nieuwe wereldkampioen darts. In een spannende finale wist hij Peter Wright met 7-4 te verslaan. Van Gerwen kwam snel 4-0 voor, maar daarna gaf Wright toch nog goed partij. Van Gerwen mag 250.000 Engelse pond bijschrijven, zo'n 300.000 euro. Ook is Mighty Mike de nieuwe nummer één van de wereld.

Het was Wright die de partij mocht beginnen. De Schot had een poging op 146 toen Van Gerwen op 91 stond. Wright gooide dat niet uit en zo kon Van Gerwen direct de eerste break plaatsen. Die ene break was voldoende om de eerste set te pakken. Één break was ook voldoende voor de Brabander om op 2-0 te komen. 

Na de pauze trok Van Gerwen de lijn door. Hij won sets drie en vier met respectievelijk 3-0 en 3-1. Het enige wat je Van Gerwen nog een beetje kon verwijten is dat hij de eerste kans op een dubbel vaak naast ging. Op 1-1 in de vijfde set was het Wright die eens een break plaatste tegen Van Gerwen. Met een prachtige 130 finish was het Wright die er 4-1 van maakte. 

De partij is aan het kantelen. Bij Van Gerwen liepen de dubbels nog stroever en de tripel werd niet altijd gewonden. Wright begon in zijn spel te komen en won de zesde set met 1-3 (4-2). Ook in set zeven lopen de dubbels bij Mighty Mike niet. Hij kreeg wel kansen, maar het was Wright die 0-2 voor kwam te staan in de set. Van Gerwen vocht zich terug in de partij en bracht de set op gelijke hoogte. In de beslissende set kreeg Wright de kans om op 4-3 te komen, maar de dubbel twintig werd niet gevonden. Van Gerwen profiteerde en via dubbel acht stond het 5-2. 

Van Gerwen had zich in de achtste set goed hersteld. Ook Snakebite gaf niks weg en een beslissende leg was nodig. Na veel gepruts op de dubbels van beide kanten was toch Van Gerwen die set binnen haalde en op 6-2 kwam. Ook in de negende set bleven beide spelers prutsen op de dubbels. De Nederlander pakte de cadeautjes van de Schot niet uit en zo stond het 6-3. 

De tiende set mocht van Gerwen beginnen, maar met finishes van 104 en 71 stond 0-2 voor Wright. Beide spelers houden hun eigen leg en met een stand van 6-4 in sets gaan beide spelers weer een onderbreking tegemoet. 

Na de pauze was het Van Gerwen die vier pijlen op de dubbel miste, de eerste kans voor Wright was direct raak. Mighty Mike hield daarna wel met 124 zijn eigen leg en zo stond het 1-1. Beide spelers hielden hun eigen leg en in leg vijf was het Van Gerwen die 72 uitgooide om de wereldtitel te pakken.