Mariah Carey onder vuur vanwege concert Angola

Het optreden dat Mariah Carey zondag in Angola gaf voor het Rode Kruis ligt niet lekker bij mensenrechtenactivisten. Carey zou hiermee president José Eduardo dos Santos steunen, die in de ogen van de De Human Rights Foundation een dictator is. Dos Santos' dochter is het hoofd van het nationale Rode Kruis in het Afrikaanse land.

"Ze betuigt openbaar haar steun aan een van Afrika's grootse mensenrechtenschenders ", zegt Thor Halvorssen, het hoofd van de organisatie die zich wereldwijd inzet voor mensenrechten, in een verklaring. "Mariah Carey lijkt niet genoeg te krijgen van het geld dat dictators haar aanbieden. Vijf jaar geleden trad ze ook al op voor de familie van de Libische dictator Gadhafi."

Halvorsson vindt het niet kunnen dat Carey een smak geld heeft gekregen terwijl de meerderheid van de Angolese bevolking moet rondkomen van minder dan twee dollar per dag. "Dos Santos is verantwoordelijk voor de dood van veel politici, journalisten en mensen die protesteerden tegen zijn regime." De zangeres, die een miljoen dollar zou hebben gekregen voor het optreden, heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

De 71-jarige Dos Santos is sinds 1979 president van Angola. In 2010 werd een nieuwe grondwet van kracht waarin staat dat de leider van de grootste partij in het parlement automatisch president wordt. De MPLA, de partij van Dos Santos, won de verkiezingen met meer dan zeventig procent van de stemmen. Critici zeggen dat de verkiezingen niet eerlijk waren omdat veel mensen niet konden stemmen.