Vitali Klitschko stopt met boksen

Wereldkampioen boksen Vitali Klitschko richt zich volledig op de politiek. De Oekraïner geeft zijn wereldtitel zwaargewicht bij boksbond WBC op, maakte hij maandag bekend. Hij gaf aan niet te verwachten ooit nog in de ring te stappen. De WBC besloot hem tot emeritus-kampioen te benoemen. Als hij zich ooit bedenkt kan hij daardoor de nieuwe wereldkampioen direct uitdagen.

Klitschko is al parlementariër in Oekraïne en voorzitter van de oppositiepartij Udar, wat stoot betekent. Hij maakte al eerder bekend zich kandidaat te stellen voor het presidentschap in zijn land in 2015.

Oekraïne is al weken in de ban van massale protesten tegen de huidige president Viktor Yanukovich. Die besloot de banden met Rusland aan te halen in plaats van die met de Europese Unie. De 42-jarige Klitschko heeft actief meegedaan aan die protesten.

Klitschko, die al sinds september 2012 niet meer in de ring stond, haalde in zijn carrière 45 overwinningen en verloor slechts twee maal. 41 keer sloeg hij zijn tegenstander knock-out. De WBC bepaalt binnenkort welke twee boksers om de vacante wereldtitel mogen vechten.