'Amnestie voor Pussy Riot en Greenpeace'

De gevangen leden van vrouwenpunkband Pussy Riot en activisten van Greenpeace komen mogelijk in aanmerking voor de aanstaande amnestie in Rusland. Dat schrijft de krant Izvestia maandag.

De amnestie wordt verleend in verband met het twintigjarig bestaan van de grondwet van de Russische federatie. President Vladimir Poetin heeft in samenspraak met de presidentiële adviesraad voor mensenrechten bepaald voor welke categorieën de amnestie moet gelden.

Volgens het ontwerp-amnestiedecreet dat Poetin aan de Doema heeft gestuurd worden de strafzaken tegen 20.000 tot 22.000 mensen beëindigd, aldus Izvestia. Onder hen zeven deelnemers van het protest op het Moerasplein, de leden van de groep Pussy Riot en de activisten van Greenpeace.

De leiding van de Doema wil de amnestiewet voor het einde van het jaar aannemen, schrijft Izvestia. De termijn waarbinnen ze wordt gerealiseerd is zes maanden na ondertekening.

Het ontwerp-decreet bevat geen namen. Maar volgens Izvestia kan de amnestieregeling van toepassing zijn op Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina, die voor hun protestlied tegen Poetin in de orthodoxe kathedraal van Moskou tot twee jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens hooliganisme.

Volgens de tekst van het ontwerp is de amnestiewet van toepassing op vrouwen met kinderen die niet voor geweldsmisdrijven zijn veroordeeld. Tolokonnikova en Alechina hebben allebei kleine kinderen.