FOK!toen: JFK - De complottheorieën (deel 3)
Vandaag gaan we verder met het derde en tevens laatste deel - Hoi BaasBanaan - over de aanslag op John F Kennedy, die gisteren precies een halve eeuw geleden plaatsvond. Na de dood van Kennedy ontstonden er verschillende complottheorieën. Er waren namelijk nogal wat personen en groeperingen die mogelijk een aandeel konden hebben gehad in de aanslag op de Amerikaanse president. Wie hadden er dan zoal beweegredenen om John F. Kennedy uit te schakelen?
Lyndon B. Johnson
Er gingen al tijden geruchten dat Kennedy niet verder wilde met Johnson als vice-president. Johnson was in schandalen verwikkeld, waarbij het ging om corruptie, valsheid in geschrifte en samenwerking met de georganiseerde misdaad. Bij die laatste kwestie waren ook getuigen onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Het onderzoek naar deze schandalen werd uiteraard meteen stopgezet toen Johnson president van Amerika werd. Johnson werd door meerdere insiders aangewezen als een sleutelfiguur in de operatie van de aanslag en de cover-up. E. Howard Hunt, ooit werkzaam voor de C.I.A. en betrokken bij het Watergateschandaal, zou Johnson de hoofdrolspeler van de aanslag noemen. Hunt was zelf ook bij de zaak betrokken, althans dat bekende hij in 2007 aan zijn zoon op zijn sterfbed.
Lyndon B Johnson en premier Marijnen
De CIA
De Central Intelligence Agency oftewel Centrale Inlichtingendienst was in 16 jaar uitgegroeid tot een enorme organisatie. Allen Dulles, later lid van de commissie-Warren, was vanaf 1953 directeur geweest van de inlichtingendienst maar was in 1961 na het Varkensbaai-debacle door Kennedy ontslagen. Kennedy had hem ook meerdere malen laten weten dat hij van plan was om de CIA in duizenden stukjes te versplinteren.
De top van de CIA bestond uit mensen die er veel bij te winnen hadden als Kennedy het veld zou ruimen. Zo was de door Kennedy ontslagen onderdirecteur van de CIA Charles Cabell een broer van Earle Cabell die burgemeester van Dallas was ten tijde van de aanslag. De CIA zou ook hebben geregeld dat de limousine met de president onbewaakt over Elm Street zou rijden zodat de schutter(s) vrij schot had(den).
Een ander motief voor de CIA was de betrokkenheid in de oorlog in Vietnam. Voor de CIA was de oorlog in Vietnam een goede inkomstenbron en toen Kennedy bekend had gemaakt de Amerikaanse troepen uit het land terug te trekken was men daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Na de dood van de president werd het plan van Kennedy meteen teruggedraaid en kon Amerika mee blijven doen in Vietnam met meer manschappen dan ooit tevoren.
Kennedy en Dulles in 1961
De Illuminati
Als de Amerikaanse overheid geld nodig heeft doen ze een lening bij de Federal Reserve, een grote particuliere bank in de Verenigde Staten. Deze bank maakt geld van lucht en vraagt daar vervolgens rente voor. De eigenaren van de Centrale Bank van Amerika zijn families die banden hebben met de Kennedy-familie, ze zijn machtig en stinkend rijk en worden in complottheorieën de Illuminati genoemd. De Illuminati zijn de mensen die naar een nieuwe wereldorde streven waarbij zij de macht hebben over zowel de politiek als de financiële markten. John F. Kennedy wilde met hun macht breken en begon met toestemming van de Amerikaanse grondwet zelf geld te drukken. Na zijn dood werd deze beslissing eveneens teruggedraaid. Bij een speech in het Waldorf-Astoria Hotel in New York zou Kennedy zeggen dat 'wij allen tegenstander zijn van geheime genootschappen en geheime besprekingen'.
De KGB
De Sovjet-Russische geheime dienst KGB zou in opdracht van Nikita Chroesjtsjov de moord op Kennedy hebben gepleegd omdat de Sovjet-premier bang was dat de in zijn ogen onberekenbare Kennedy een atoomoorlog uit zou lokken. In 1992 liep de Russische archivaris Vasili Nikititsj Mitrochin over naar het vrije westen. Mitrochin had diverse documenten uit de Koude Oorlog meegenomen waaruit ook bleek dat de KGB had getracht om met een vervalste brief van Lee Harvey Oswald de schuld van de aanslag op de CIA af te schuiven.
Fidel Castro
Castro en Kennedy waren na het Varkensbaai-incident bepaald geen vrienden. Ook waren er al meerdere aanslagen op Fidel Castro gepleegd. Begin 2006 verscheen op de Duitse televisie de documentaire Rendezvous mit dem Tod van de Duitse tv-maker Wilfried Huismann. Huismann was op het spoor gekomen van ene Oscar Marino, een voormalige agent van de Cubaanse geheime dienst G-2. Volgens Marino was Oswald gebruikt om een aanslag op Kennedy te plegen, als wraak voor alle mislukte aanslagen op Castro. Oswald werd vervolgens uitgeschakeld door de CIA die de ware toedracht liever geheim hield. Volgens Huismann bestaat er een KGB-document die zijn theorie bevestigt.
Texaanse oliebaronnen
Voor zijn dood had Kennedy aan een aantal oliehandelaren laten weten dat hij een nieuw belastingplan op de olie-industrie zou toepassen. Maandelijks maakten de Texaanse oliemaatschappijen zo'n 187 miljoen dollar omzet en Kennedy wilde dat ze daar zo'n 50 miljoen aan belastingen zouden afstaan. Kennedy wilde dat geld gebruiken om armlastige Amerikanen en inwoners uit derdewereldlanden te helpen. De oliebaronnen, waaronder ook George H. W. Bush, vonden dit totaal onacceptabel.
Aristoteles Onassis
Volgens de Franse premier Charles de Gaulle was de moord op Kennedy uitgedacht door de invloedrijke Griekse reder Aristoteles Onassis. Onassis had een oogje op Jacqueline Bouvier en had zodoende samen met de Illuminati de moordaanslag bedacht. In 1968 zou Onassis met de weduwe trouwen.
Zelfmoord
Er waren zelfs mensen die dachten dat president Kennedy in Dallas zelfmoord had gepleegd. Een aanwijzing volgens deze figuren was het feit dat de weduwe zo weinig emoties toonde na de plotselinge dood van haar man. Vanwege zijn kwalen vreesde de president een langdurig einde en zodoende had hij bij de tocht door Dallas een huurmoordenaar ingehuurd die hem dood moest schieten.
De Amerikaanse maffia
Kennedy stond bekend als een man die de maffia wilde aanpakken, een wijdverspreide organisatie die ook een grote macht binnen de politiek had. Zowel de joodse als de Italiaanse maffia waren aan het einde van de vijftiger jaren door toedoen van Fidel Castro Cuba uitgezet en met de komst van de communistische leider was er ook geen plek meer voor hun in Havana. Als Kennedy er niet meer zou zijn was er kans dat de Cubanen weer voor het kapitalistische systeem zouden kiezen, waardoor de georganiseerde misdaad ook weer terug zou kunnen keren naar het eiland.
James Files
In 1994 verscheen er een bekentenis van een man die beweert het fatale schot op John F. Kennedy gelost te hebben. Zijn naam is James Earl Files. Hij zou op 22 november 1963 vanaf de grasheuvel hebben geschoten. In 1980 was de gangster voor het eerst in beeld gekomen toen FBI-agent Zack Shelton zich ging richten op een zaak waarbij gestolen auto's naar Texas en Mexico werden vervoerd. Van een betrouwbare FBI-informant hoorde Shelton dat deze eens met Files in Dallas was geweest. Toen de informant en Files langs Dealy Plaza hadden gereden had Files een opmerking gemaakt die er kortweg op neerkwam dat als het publiek ooit te weten zou komen wat er op Dealey Plaza werkelijk was gebeurd, ze dat niet aan zouden kunnen'. Deze opmerking zou Shelton jarenlang bijblijven.
In 1992 leest Shelton een krantenartikel over de Texaanse privé detective Joe West, die zegt dat hij bewijs heeft voor de betrokkenheid van de maffiosi Charles Nicoletti en John Rosselli bij de moord op Kennedy. West had de FBI-informant weten te vinden die op dat moment vast zat in een gevangenis in Illinois. Nadat West in 1993 was overleden ging zijn compagnon Bob Vernon verder met dit onderzoek. Begin 1994 had Vernon een geprek met James Earl Files, dat ook op film werd vastgelegd. In het vraaggesprek bekende Files dat hij het fatale schot op de rechterslaap van John F. Kennedy had afgevuurd en dat ook Nicoletti en Rosselli bij de zaak betrokken waren. Vernon bood het drie uur durende interview voor uitzending aan diverse omroepen aan maar merkte al snel dat hij daarbij dwars werd gezeten door voormalige medewerkers van de CIA. Ook de videoband, die onder meer bij de Blockbuster winkels werden verkocht, verdween om onduidelijke redenen uit de schappen.
De Remington Fireball
In 1998 nam Vernon contact op met Shelton, die inmiddels met pensioen was gegaan. Vernon vroeg hem om eens een blik te werpen op het bewijsmateriaal dat hij tussen 1992 en 1998 had verzameld. Toen Shelton zich met de zaak ging bezighouden ontdekte hij dat er, ondanks alle onderzoeken en de ettelijke boeken die over Kennedy waren uitgebracht, niemand de moord zelf had uitgezocht. Nadat Oswald was opgepakt was het onderzoek naar de aanslag vrijwel meteen tot stilstand gekomen. Het werd Shelton wel duidelijk dat J. Edgar Hoover en een handvol hoge agenten de zaak stevig onder controle hielden.
Shelton ging naar de Joliet gevangenis in Illinois waar hij James Files ontmoette. Files zou bij het gesprek zijn uitlatingen uit 1994 tot in detail bevestigen. Files was samen met Oswald naar Dallas gestuurd om daar de omgeving te verkennen. Samen met hun CIA-mentor David Atlee Phillips zochten de mannen naar geschikte locaties om een schutter te plaatsen. Een dag later werd Files opgebeld door Nicolletti om naar het centrm van Dallas te komen om Johnny Roselli op te halen. Samen gingen de mannen vervolgens naar een pannenkoekenhuisje waar ze een ontmoeting hadden met een andere contactpersoon van de maffia, een nachtclubeigenaar genaamd Jack Ruby. Deze gaf hun een envelop met identiteitspasjes en badges om de Maffia en de CIA vrij spel te kunnen geven voor de moord.
Jack Ruby
Pas een dag voor de aanslag vroeg men Files of deze als reserve kon dienen. Volgens Roselli had de CIA de aanslag afgeblazen en wilde niet tegen de orders van de CIA ingaan. Vanaf dat moment was ook Files als mede-schutter echt betrokken bij de moord op Kennedy. Op de dag van de aanslag staat Files rond 12.00 uur op zijn plek bij een hek achter de grasheuvel op Dealy Plaza. Hij rookt een sigaret en herkent een aantal aanwezigen op de locatie van eerdere CIA- of Maffiapraktijken. Als Files de stoet aan ziet komen heeft hij zijn Remington Fireball al uit een koffer gehaald. De Fireball is een wapen dat dezelfde vuurkracht kent als een M16 geweer en was daarmee een secuur en dodelijk wapen tot op een afstand van 200 meter. De afstand tussen Files en Elm Street was slechts 32 meter.
Bij de rode stip zou James Files hebben gestaan tijdens de aanslag
Files had de opdracht gekregen om te schieten op het moment dat Nicoletti zijn doel zou missen. Hij moest de president in zijn hoofd raken zodat ze zeker waren dat hij zou overlijden. Als de stoet Elm Street oprijdt kijkt Files door het vizier van zijn geweer dat inmiddels op het hoofd van Kennedy gericht is. Hij schiet echter nog niet maar telt de schoten van de andere schutter. Kennedy was nog niet in zijn hoofd geraakt. Files richt zijn vizier op het rechteroog van Kennedy en haalt de trekker over. Op datzelfde moment beweegt het lichaam van de president zich naar voren en de kogel van Files raakt hem vol in de rechterslaap. Zijn hoofd explodeert en vliegt naar achter. John F. Kennedy was dodlijk in zijn hoofd getroffen. Terwijl de overige aanwezigen op de grond doken of stomverbaasd naar het gebeuren keken borg Files rustig zijn geweer op. Files beet op de gebruikte huls - een nogal eigennaardig gewoonte van hem - en stak de huls als een soort van trofee op een punt van het hek en liep rustig weg.
Shelton geloofde uiteraard niet meteen alles wat de opgesloten crimineel hem had verteld en deed onderzoek naar de feiten die hij van Files te horen had gekregen. Shelton vond uit dat Nicoletti in 1977 enkele dagen voordat hij moest voorkomen om te getuigen voor de HSCA was geëxecuteerd. Roselli werd in stukken gehakt aangetroffen in een vat, dat een drietal weken later weer kwam bovendrijven. Ook Files werd gekidnapt en beestachtig gemarteld; rapporten van de politie van Chicago en de FBI bevestigen dat politieagenten hem na zijn marteling naakt en zo goed als dood op straat aantroffen.
De gebeten kogel
Een belangrijke aanwijzing voor deze zaak was een kogelhuls die in 1987 bij de grasheuvel werd gevonden door ene John Rademacher. In eerste instantie kreeg de vondst maar weinig aandacht maar toen in 1994 het verhaal van Files naar buiten kwam, kreeg deze ook te horen dat er een huls bij het hek was gevonden. Files zou hierop hebben gereageerd met de woorden: "Als het mijn huls is, zal je hem kunnen herkennen, want mijn tandafdrukken zitten er op. Het einde van de huls is ovaal en niet rond!" Hoe kon Files dit weten terwijl hij de huls nog nooit zou hebben gezien?
De kogelhuls werd onderzocht door een tandheelkundig specialist die erkende dat dit inderdaad menselijke tandafdrukken waren. Daarnaast werd de kogel ook onderworpen aan een dateringstest. Hierbij werd vastgesteld dat de gevonden huls van rond 1963 is. Uiteraard werd de vraag gesteld of Files de huls in de grond van de grasheuvel zou hebben gedrukt om flink aandacht mee te krijgen. Dat is vrij onwaarschijnlijk, aangezien Files van 1980 tot 1988 in de gevangenis zat. De huls was in 1987 gevonden; Files had hem daar dan dus al voor 1980 moeten planten.
Conclusie:
We zullen echter nog tot 2039 moeten wachten voordat de documenten die met de moord te maken hebben vrijgegeven worden. Bij deze documenten zitten bijvoorbeeld ook de gebitsgegevens van Files. Totdat er eens echt openheid van zaken wordt gedaan zal het gissen blijven naar de dader en de ware toedracht van de moord die velen al decennia lang bezig weet te houden. Om in stijl af te sluiten de profestische woorden van Nostradamus die volgens sommigen ook al over de moord op John F. Kennedy schreef.
Het oude werk zal voltooid zijn,
Vanaf het dak zal het leed op de grote man neerdalen:
Ze zullen een onschuldige, die gedood wordt, van de daad beschuldigen,
Degeen die schuldig is staat gecamoufleerd achter takken en gebladerte.
(Nostradamus. Centurie 6 - Kwatrijn 37)