Jihadist mishandelde islamcriticus

De man die de jonge Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan maandag heeft mishandeld is een eerder veroordeelde jihadist. De 24-jarige Isaac Meyer bekende dinsdag dat hij Hassan op het centraal station van Kopenhagen in elkaar heeft geslagen wegens diens islamkritiek.

Hassans in oktober verschenen debuutbundel, waarin hij onder meer zijn islamitische opvoeding hekelt, trok veel kopers en aandacht. Zijn omstreden debuut leverde de jonge dichter echter ook een aantal doodsbedreigingen op. Maandagavond kreeg hij van Meyer vijf tot acht rake klappen te incasseren. Hassan hield aan de mishandeling een hoofdwond over.

Ook Meyer is van Palestijnse komaf. Hij werd in 2007 veroordeeld tot zeven jaar cel voor zijn aandeel in het beramen van een verijdelde terreuraanval. Het doelwit van Meyer en zijn kompanen van toen is niet bekendgemaakt, maar lag ergens in Europa.

Meyer, die zich indertijd Abdul Basit Abu Lifa noemde, kwam in 2010 vrij. Als hij schuldig wordt bevonden aan de mishandeling van Hassan moet hij vrezen voor nog eens drie jaar cel.