Opdrachtgever moord blijft arts

Een arts die is veroordeeld omdat hij heeft geprobeerd zijn ex-vrouw te laten vermoorden, mag vooralsnog als arts blijven werken. Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle weigert een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te behandelen, omdat de tuchtrechter niet in het 'privédomein' van artsen wil treden.

De arts heeft zijn straf van vijftien jaar cel voor de moordpoging inmiddels uitgezeten. Hij was alweer aan de slag gegaan als verpleeghuisarts. Toen die instelling achter de veroordeling van de arts kwam, werd de man ontslagen.

De IGZ stapte naar de tuchtrechter rond de tijd dat de man opnieuw voor de rechtbank moest verschijnen, dit keer voor de mishandeling van onder anderen zijn nieuwe vriendin. De inspectie wil dat de man uit het BIG-register wordt geschrapt, waardoor hij niet meer als arts mag werken.

De inspectie voerde aan dat de man in zijn hoedanigheid als arts de gezondheidszorg heeft geschaad. Volgens de tuchtrechter was echter sprake van privéaangelegenheden. De tuchtrechter wil volgens een woordvoerder van het regionale tuchtcollege wegblijven uit het privédomein van artsen.

In dergelijke gevallen kan de IGZ volgens de tuchtrechter wel naar het College van Medisch Toezicht stappen, die een onderzoek kan instellen naar de psychische gesteldheid van de arts.