Eerste massabegrafenis in Tacloban

In de Filipijnse stad Tacloban heeft donderdag de eerste massabegrafenis plaatsgehad van slachtoffers van de tyfoon Haiyan. Honderd lichamen werden zonder ceremoniële plichtplegingen in een massagraf op een heuvel buiten de stad gelegd. De laatste massabegrafenis zal het zeker niet zijn. Bij het verwoeste stadhuis liggen nog tientallen lichamen te wachten om ter aarde te worden besteld.

Het officiële dodental van de ramp staat op 2357, maar dit aantal zal zeker nog stijgen. De meeste slachtoffers vielen in de provincie Leyte, in de provinciehoofdstad Tacloban en het eiland Samar. Veel doden liggen nog in de straten van de stad of bedolven onder het puin.

Door de ramp zijn vermoedelijk 11,5 miljoen mensen getroffen, zei Valerie Amos, hoofd van de humanitaire afdeling van de Verenigde Naties, tijdens een bezoek aan Tacloban. Ongeveer 545 duizend mensen zijn ontheemd geraakt. "De toestand is deerniswekkend (...) tienduizenden mensen leven in de open lucht, blootgesteld aan regen en wind", zei Amos.

De hulpverlening komt moeizaam op gang. Er is veel hulpmateriaal onderweg, maar het meeste zit vast in Manilla of op de luchthaven van Cebu. De luchthaven en luchtverkeersleiding in Tacloban zelf zijn in zoverre hersteld, dat er nu dag en nacht transportvliegtuigen kunnen landen en opstijgen. Ze brengen hulpgoederen en halen evacués op. Maar hulpgoederen blijven op de luchthaven staan omdat er in Tacloban weinig vrachtwagens voorhanden zijn en er gebrek is aan brandstof, zei Amos.

Volgens de gemeente heeft zo'n zeventig procent van de 220 duizend inwoners van Tacloban hulp nodig. Van de 2700 personeelsleden van de gemeente heeft zich ook nog maar zeventig procent op het werk gemeld.

In een provisorische kliniek bij het vliegveld worden honderden gewonden, zwangere vrouwen, kinderen en bejaarden verzorgd. Er zijn weinig artsen, die moeten werken met weinig medicijnen en vrijwel geen voorzieningen. Tot nog toe hadden de artsen vooral te maken met snijwonden, botbreuken en zwangerschapscomplicaties, maar zij vrezen dat daar binnenkort ook longontsteking, uitdroging, diarree en nare ontstekingen door gebrek aan schoon water bij zullen komen.