Wilders ontvangt Marine le Pen

De voorzitter van het Franse Front National, Marine Le Pen, komt woensdag op bezoek bij Geert Wilders van de PVV. De partijen vinden elkaar op meerdere fronten, onder meer in hun euroscepsis.

Wilders kijkt uit naar samenwerking met eurosceptische partijen uit andere landen, zoals het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega Nord. Partijen als deze zouden in de toekomst samen een sterk anti-blok kunnen vormen in het Europees Parlement.

"Marine Le Pen is een charismatische politica. Partijen als Front National en de PVV kunnen de eurofiele elite bij de Europese verkiezingen wat toontjes lager laten zingen", aldus Wilders eerder in Nieuwsuur. Le Pen keek toen al naar de ontmoeting uit, bleek in hetzelfde programma: ,,Ik heb al vaak mijn wens geuit om Wilders te ontmoeten, om een persoonlijk oordeel over hem te vormen, ver van het duivelse beeld dat media en politici schetsen. Toen we elkaar voor het eerst spraken, zagen we dat we erg veel overeenkomsten hebben."

Volgens Wilders dinsdag willen zowel veel Fransen als veel Nederlanders weer zelf de dienst uitmaken in hun land. Dat zou 'geweldig' zijn. "Genoeg is genoeg als het gaat om Europa."

Alexander Pechtold van D66 vindt dat waakzaamheid is geboden tegen de 'nieuwe vrienden' van Wilders. De D66'er wees er zondag nog op dat de nog altijd actieve vader van Marine le Pen een antisemiet zou zijn. Daar verdenkt Pechtold Wilders niet van, maar die zou zich er niet mee moeten inlaten. Wilders zei dinsdag dat het Front onder Marine le Pen een heel andere partij is.

Le Pen komt maar voor één dag uit Parijs op en neer. In de middag geeft ze met Wilders een persconferentie.


Wat is het geheim van het Front National? (beeld: NOS)