Lesbiennes opgepakt in Senegal

De politie in Senegal heeft vijf vrouwen opgepakt, omdat ze de antihomowet van het land zouden hebben overtreden. Dat heeft de organisatie Women's Smile, die zich inzet voor de rechten van lesbiennes, dinsdag bekendgemaakt. De vrouwen, die dinsdag nog worden voorgeleid, kunnen jaren achter de tralies verdwijnen als ze schuldig worden bevonden.

De vrouwen werden maandagochtend aangehouden op een verjaardagsfeestje in Dakar. Volgens Senegalese media staat het restaurant waar het feestje werd gehouden bekend als een ontmoetingsplek voor homo's en lesbiennes. Een van de vrouwen is een medewerkster van Women's Smile.

Een krant meldde dat de vijf zijn opgepakt, omdat ze in het openbaar homoseksuele handelingen verrichtten. Women's Smile-directeur Ndeye Kebe zet hier echter zo haar vraagtekens bij. "De vrouwen zeiden dat ze gewoon aan een tafel zaten. Er zaten meer dan honderd mensen aan de bar en de politie ging rechtstreeks op hun tafel af." Kebe vermoedt dat de politie was getipt, mogelijk door een werknemer van het restaurant die wist dat een van de vrouwen voor Women's Smile werkt.

In Senegal zijn 'ongepaste of onnatuurlijke handelingen met een persoon van hetzelfde geslacht' strafbaar. Mensen die schuldig worden bevonden kunnen maximaal vijf jaar cel en een boete van omgerekend ruim 2240 euro krijgen. Tot dusver waren vooral homoseksuele mannen in Senegal slachtoffer van de wet. De laatste tijd wordt de druk op lesbiennes echter opgevoerd, aldus Kebe. Volgens Women's Smile zijn dit jaar zeker dertig vrouwen door de politie ondervraagd. Hoeveel er in de cel zijn beland is onduidelijk.