Shorttrackploeg op schema voor Sochi

De tweede dag van het eerste olympische kwalificatietoernooi (OKT) is voor de Nederlandse shorttrackploeg uitstekend verlopen. De beide aflossingsploegen bereikten de laatste acht in Turijn, een resultaat dat na het tweede OKT volgende week in het Russische Kolomna goed is voor plaatsing voor Sochi. Voorwaarde is wel dat de automatisch gekwalificeerde Russen ook bij de beste acht horen. Is dat niet het geval dan is een top 7-notering nodig.

Vooralsnog zitten de Nederlanders op schema. Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart wonnen vrijdag hun heat en moesten in de kwartfinales alleen de Russen voor zich dulden. De vrouwen hoefden maar één keer in actie te komen. Rianne de Vries, Jorien ter Mors, Sanne en Yara van Kerkhof klaarden de klus door zich als tweede in hun heat achter Italië te plaatsen voor de halve finales. Daarin zijn zondag Korea, China en Japan de (sterke) tegenstanders. De mannen nemen het dan op tegen de Verenigde Staten, Italië en Hongarije.

Kwalificeert een relayteam zich voor de Spelen, dan maakt dat de weg vrij voor vijf olympische deelnemers. Ook voor de individuele onderdelen zijn de vooruitzichten vooralsnog goed. Vijf van de zes Nederlandse starters bleven op de 1000 meter in het toernooi. Bij de mannen bereikten Knegt, Van der Wart en Breeuwsma de achtste finales (top 28). Bij de vrouwen staan Ter Mors en Yara van Kerkhof in de kwartfinales, wat in ieder geval een top 17-notering oplevert. De Vries bleef steken in de voorrondes en werd als 34e geklasseerd. Voor olympische deelname op de 1000 meter is de internationale eis een plaats bij de beste 32 over de twee OKT's.

Zaterdag zijn de eerste finales in Turijn; op de 1500 en 500 meter.

Shorttrackploeg op schema voor Sochi
Shorttrackploeg op schema voor Sochi (Foto: ANP)