'iPad Air goedkoper om te maken'

De iPad Air is goedkoper om te maken dan zijn voorgangers omdat de nieuwe tablet relatief oude onderdelen gebruikt. Dat schrijft techweblog All Things Digital op basis van een analyse door onderzoeksbureau IHS. Desondanks is de iPad Air ten opzichte van eerdere introductieprijzen voor iPads niet in prijs gedaald.

Consumenten betalen voor de goedkoopste iPad Air 479 euro, terwijl de duurste 869 euro kost. De iPad 3, die duurder was om te maken, ging vorig jaar voor eenzelfde bedrag over de toonbank. Dit betekent dat Apple meer winst pakt op elke verkochte tablet.

De goedkoopste iPad Air kost volgens het onderzoeksrapport 274 dollar (203 euro) aan onderdelen, terwijl de duurste 361 dollar (268 euro) zou kosten om te maken. De samenstelling van het aanraakscherm zou duurder geworden zijn, terwijl de productiekosten voor bijvoorbeeld de A7-processor en de schermverlichting lager uitvallen.

Hoeveel winst Apple precies pakt per tablet is niet bekend. Volgens het rapport van IHS zou het bedrijf op de goedkoopste iPad Air een brutomarge pakken van 45 procent.