Iraanse journalist in cel om artikel

De hoofdredacteur van de Iraanse krant Bahar is opgepakt en in de cel gezet, omdat hij een artikel over het sjiisme had gepubliceerd dat volgens de Iraanse autoriteiten een belediging was van de islamitische normen en waarden. De Iraanse autoriteiten hebben afgelopen maandag al een verschijningsverbod uitgevaardigd voor de hervormingsgezinde krant.

Volgens het Iraanse persbureau ISNA werd de hoofdredacteur, Saeed Pourazizi zaterdag naar de gevangenis gebracht. Volgens zijn vrouw was haar man opgeroepen om voor de rechter te verschijnen, maar in plaats dat hij daar naar toe werd gebracht, verdween hij achter de tralies. De autoriteiten hebben bepaald dat hij alleen op borgtocht kan vrijkomen.

Bahar publiceerde vorige week woensdag een opiniestuk waarin werd betwijfeld of de profeet Mohammed een opvolger heeft aangewezen. De sjiitische moslims geloven echter dat de profeet Mohammed de imam Ali Ibn Abi Talib, zijn zwager, heeft benoemd tot leider van de islamitische gemeenschap. Volgens Teheran ondermijnde de krant hiermee de islamitische normen en waarden.

Sinds 2000 zijn in Iran meer dan honderdtwintig hervormingsgezinde kranten gesloten. Tientallen journalisten zijn achter de tralies gezet.