Ontvoerd zoontje moet terug naar Suriname

Een 7-jarige jongen uit Suriname die twee weken geleden door zijn Nederlandse vader en programmamaker John van den Heuvel naar Nederland werd ontvoerd, moet terug naar zijn grootouders in Suriname. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag in kort geding bepaald.

De vader en de grootouders raakten na de dood van de moeder van het jongetje in 2010 verwikkeld in een jarenlange strijd over het ouderlijk gezag. Door een Surinaamse rechter was de jongen voorlopig aan zijn grootouders toevertrouwd totdat er een definitief oordeel was over de voogdij. In Nederland kreeg de vader het gezag over zijn zoon toegewezen. In beide zaken loopt nog een hoger beroep, maar de Hoge Raad heeft de toekenning van de voogdij eerder afgewezen.

De vader haalde zijn zoon ongeveer twee weken geleden, met de hulp van Van den Heuvel en zijn televisieprogramma Ontvoerd, van het schoolplein van een basisschool in Paramaribo. Die actie was niet in het belang van de minderjarige, omdat hij uit zijn veilige omgeving is gehaald en naar het voor hem vrijwel onbekende Nederland is gevoerd, oordeelde de voorzieningenrechter woensdag.

Het argument van de vader dat zijn zoontje in twee weken al volledig in Nederland is geworteld, wees de rechter af. In samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming moet het jongetje over een week aan zijn grootouders zijn afgegeven. De oma van de jongen is vorige week naar Nederland gekomen.

Van den Heuvel laat weten erg verbaasd te zijn over de uitspraak van de rechter. Volgens hem gaat het 'juridisch gekrakeel' voorbij aan het jongetje zelf, dat onlangs aan de Raad van de Kinderbescherming zou hebben aangegeven bij zijn vader te willen blijven. De uitspraak sluit volgens de programmamaker evenmin aan bij de visie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat aan de vader en Van den Heuvel een paspoort aan de jongen zou hebben verstrekt om naar Nederland te gaan.

Van den Heuvel laat weten dat de vader van de jongen in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Inmiddels is spoedappèl aangetekend. Van den Heuvel verwacht dat het gerechtshof in De Haag de zaak binnen een week behandelt.