Coalitieoverleg CDU/CSU en Groenen

Het CDU/CSU-blok van bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag in Berlijn verkennende gesprekken gevoerd met de Groenen. De sfeer van het overleg was goed, zei CDU-partijsecretaris Hermann Gröhe volgens het Duitse persbureau dpa. Voor dinsdag staat een tweede gesprek tussen de partijen op de agenda.

Onderwerpen van gesprek waren de Europese Unie, de euro en kwesties als energie, integratie en sociaal beleid. Daarnaast werden ook thema's als begrotingsbeleid en infrastructuur aangesneden. Het overleg duurde in totaal een uur of drie.

De twee voorzitters van de Groenen, Cem Özdemir en Claudia Roth, toonden zich eveneens tevreden over het gesprek. Hoewel er verschillen van inzicht waren, was er op sommige punten ook sprake van eensgezindheid, zei Özdemir. Roth benadrukte dat sommige voor haar partij belangrijke onderwerpen nog niet aan bod zijn gekomen, zoals de export van wapens en de uitbreiding van ontwikkelingssamenwerking.

Partijsecretaris van de CSU Alexander Dobrindt liet weten dat zijn partij en de CDU in de komende week de knoop zullen doorhakken en een coalitiegenoot zullen kiezen. "Na een tweede gesprek zal het tot coalitieonderhandelingen komen", zei hij donderdag. Voordat dinsdag opnieuw met de Groenen gesproken wordt, staat maandag eerst een tweede overleg met de sociaaldemocratische SPD op de agenda.