'Henk Krol is een leugenaar'
Oud-medewerkers van de Gay Krant weerspreken beweringen van de vrijdag opgestapte 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol dat hij niet wist dat er jarenlang geen pensioenpremies werden afgedragen voor medewerkers. Krol opende zelf alle post, niemand anders mocht er aan komen, zeiden vier oud-medewerkers maandag in het televisieprogramma Nieuwsuur.
Krol trad vrijdagochtend terug nadat de Volkskrant had bericht dat hij jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen. Krol zei zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag dat hij spijt heeft van hoe het gegaan is. "Maar ik heb gedaan wat ik kon."
Hoewel Krol anderen niet de schuld in de schoenen wil schuiven, had hij dergelijke berichten nooit onder ogen gezien, gaf hij aan. Zo had zijn secretaresse brieven van de pensioenverzekeraar 'weggemoffeld'.
De secretaresse, die niet in beeld kwam, heeft tegenover Nieuwsuur echter ontkend brieven te hebben weggemoffeld in een la. Alles zou open en bloot voor hem hebben gelegen. Volgens haar wilde Krol 'het' niet zien. "Het was zijn toko, zijn verantwoordelijkheid."
Krol opende volgens de oud-secretaresse zelf alle post. "Daar was hij redelijk paranoïde in. Als een ander toch zijn post opende, dan stond er een razende en tierende Henk voor je." Drie andere oud-collega's van de Gay Krant bevestigen de lezing van de secretaresse dat niemand aan de post mocht komen behalve Krol. "Henk was degene die de post openmaakte. Niemand mocht aan de post komen", aldus Inge Schovers. "Het is volstrekt onmogelijk dat hij niets wist", gaf Rits de Wit aan.
Krol liet zijn medewerkers toen hij achter de kwestie zou zijn gekomen een contract tekenen waarin zij verklaarden af te zien van hun pensioen. De opgestapte fractieleider liet zaterdag in een reactie aan Nieuwsuur weten dat iedereen daar mee instemde. Dat zou niet zijn gebeurd omdat hij druk uitoefende, maar vanwege de economische omstandigheden.
De oud-medewerkers weerspreken ook dit. De Wit: "Hij vertelde ons dat als we niet massaal zouden tekenen, de Gay Krant failliet zou gaan. Achteraf hebben wij begrepen dat de krant er niet zo slecht voorstond." Schovers zegt dat destijds het beeld werd geschetst dat de Gay Krant failliet zou gaan als ze niet zouden tekenen. "Ik was bang dat mijn collega's allemaal op straat zouden komen te staan." De vier oud-werknemers zouden overwegen juridische bijstand te zoeken.
Krol heeft Nieuwsuur in een reactie laten weten dat het verhaal van de oud-secretaresse volledig onjuist is. "Zij haalde altijd de post. Ze haalde alle financiële brieven er tussenuit en ik had geen idee wat daar in stond. Op gegeven moment heb ik haar zelfs gevraagd: Gaat het eigenlijk wel goed met de financiën?"