Acteurs doen concessies wegens crisis

De crisis raakt niet alleen Jan Modaal. Ook bekende Nederlandse acteurs en actrices voelen de gevolgen van de economisch mindere tijden. Zo ziet Hadewych Minis veel projecten in de prullenbak verdwijnen omdat de financiering moeilijk rond te krijgen is en vroeg Georgina Verbaan zich begin dit jaar af of ze haar rekeningen nog wel kon betalen.

"Ik heb het nu erg druk, maar aan het begin van het jaar niet", vertelt Verbaan aan Novum Nieuws. De 33-jarige actrice is later dit jaar te zien in de film Mannenharten en de televisieserie Verliefd op Ibiza. "Dan raak je wel even in paniek, ik tenminste wel."

Andere actrices maken zich nog geen zorgen over financiële verplichtingen. Wel heeft de crisis gevolgen voor hun filmkeuzes. "Het wordt nu veel meer commercieel en mainstream", merkt Minis. "Steeds minder mensen willen risico's nemen. En dat zijn toch vaak de mooiste projecten."

"Nu gaan we steeds vaker voor de sterrencast in grote publieksfilms waarmee we minimaal een half miljoen bezoekers moeten trekken", merkt ook Jeroen Spitzenberger, bekend van films als Alles is Liefde en de televisieserie Divorce. "Ik weet niet of we tegenwoordig nog een Süskind zouden kunnen maken", zegt de acteur over de oorlogsfilm. Süskind was met een kostenpost van 4,5 miljoen euro voor Nederlandse begrippen een dure film. De film was wel een groot succes.

Waar bijvoorbeeld actrice Anna Drijver kiest voor een veelzijdige carrière, 'je moet bij een groot publiek bekend zijn', weigeren andere acteurs concessies te doen. "Als er geen interessante rol voorbijkomt, sta ik liever achter de bar in de kroeg", vertelt Teun Kuilboer. "Misschien gebeurt dat ooit nog wel." Manuel Broekman, die te zien is in Feuten en Verliefd op Ibiza, heeft wel eens staan afwassen om aan de kost te komen. "Soms heb je als acteur werk en soms niet. Dan moet je glazen gaan wassen en denk je: m'n carrière is naar de knoppen."

Broekman voelt zich gezegend dat hij de laatste jaren altijd als acteur heeft kunnen werken. "Maar je moet er altijd rekening mee houden dat het tegen kan zitten." In tegenstelling tot zijn goede vriend Géza Weisz heeft Broekman geen plan B. "Ik ben ook dj. Dat is nooit een bewuste keuze geweest, meer een uit de hand gelopen hobby", vertelt Weisz. "Maar daar kan ik wel van leven. Daardoor hoef ik niet alles aan te pakken en kan ik ook rollen afwijzen."

Ook Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice Marly van der Velden heeft een alternatief om op terug te vallen. "Natuurlijk heb ik altijd de luxe van GTST gehad, maar ik kan altijd terugvallen op de mode, het ontwerpen van kleding. Dat doe ik nu naast het acteren en het geeft me veel energie." Toch wil Van der Velden blijven spelen. "Acteren is mijn passie, maar ik ben realistisch. Ik wil geen depressieve actrice worden die werkloos op de bank zit."


Acteurs doen concessies wegens crisis (Foto: Novum)