'Strengste winter in 100 jaar onderweg'

Haal de schaatsen maar weer uit het vet, want we kunnen ons opmaken voor een strenge winter. Volgens Amerikaanse berekeningen wordt het zelfs de koudste winter in honderd jaar.

Het Amerikaanse National Weather Service heeft uitgerekend hoe de winter van 2013-2014 zal verlopen, en daar worden we toch niet echt vrolijk van. Volgens de weerkundigen wordt het de strengste winter van de eeuw, met dank aan het sneller smeltende poolijs. Daardoor koelt het water en dus ook de lucht meer af.

Het KMI, de Belgische evenknie van onze KNMI, wil echter nog niet op de zaken vooruitlopen. "We wagen ons niet aan zulke uitspraken, want wij zijn nog niet klaar met onze berekeningen", klinkt het bij onze zuiderburen. "Het is nog te onbetrouwbaar om zulke informatie openbaar te maken. Als we de seizoensvoorspellingen van de afgelopen seizoenen overigens bekijken, bleken ze nooit te kloppen. Deze zomer zou ook de slechtste in 200 jaar worden."

Desondanks zouden de Amerikanen best eens gelijk kunnen gaan krijgen. De afgelopen vijf winters werden ook telkens strenger.