Hennis: geen besluit over JSF

De ministerraad neemt vrijdag nog geen besluit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). "Een keuze is nog niet gemaakt", zei minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) bij het binnengaan van het ministerie van Algemene Zaken, waar de ministerraad plaatsvindt. Van een al genomen besluit is 'geen sprake', verzekerde ze.

Donderdag meldde RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen dat het kabinet definitief gekozen heeft voor de JSF. Het ministerie ontkende dit. De toekomstvisie van Hennis, waarin de vervanging van de F-16 wordt opgenomen, is nog 'in wording', zei een woordvoerder van het ministerie in respons op dat bericht. Hennis herhaalde dit vrijdag.

Hoeveel JSF-toestellen worden gekocht is nog onduidelijk. Dat hangt af van de prijs per toestel. Het kabinet wil niet meer uitgeven dan het gereserveerde bedrag van ruim vier miljard euro. Hennis wil twee JSF-eenheden: een op de luchtmachtbasis in Volkel en een in Leeuwarden. Mogelijk worden er minder dan dertig gevechtsvliegtuigen aangeschaft.

De aankoop van de JSF, waarover al jaren wordt gediscussieerd, ligt zeer gevoelig bij onder meer coalitiepartij PvdA, zeker gezien de extra miljardenbezuinigingen waarover het kabinet moet besluiten.