OM vraagt vrijspraak voor aanranden gehandicapten

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in Amsterdam vrijspraak geëist voor het aanranden van twee zwaar gehandicapte vrouwen in een zorginstelling. Volgens justitie is er ondanks de bekentenis van de verdachte onvoldoende bewijs om tot een veroordeling te komen.

De man, een seksverslaafde vrijwilliger van de Amsterdamse zorggroep Cordaan, heeft naar eigen zeggen in augustus twee vrouwen van de woongroep in Stadsdeel Zuidoost aangerand. Dat zou hij hebben gedaan op een zogenoemde verwendag. De man biechtte 's avonds per mail op wat hij had gedaan en herhaalde dat later tijdens zijn verhoor bij de politie.

De 48-jarige man zou de twee vrouwen bij de borsten hebben gegrepen. Twee getuigen stellen echter dat de man, op de door hem genoemde tijdstippen, niet alleen is geweest met de slachtoffers. Ook zeggen ze dat ze niet hebben gezien dat hij de vrouwen zou hebben aangeraakt.

De reclassering, die een rapport over de man heeft opgesteld, twijfelt ook aan de bekentenis van de man. Volgens justitie is alleen de bekentenis niet genoeg voor een veroordeling. De woorden van de man moeten worden ondersteund door aanvullend bewijs. Ook tijdens de zitting kwam geen bewijs op tafel. Het OM kon daarom niets anders dan de rechtbank vragen de man vrij te spreken. De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

De zaak kwam afgelopen weekeinde in de publiciteit toen Het Parool erover schreef. Cordaan liet zaterdag in een reactie weten dat vrijwilligers voortaan beter worden gescreend voordat ze aan het werk kunnen. Zo mogen ze pas aan de slag als ze een Verklaring Omtrent het Gedrag hebben overlegd. Eerder gebeurde dat pas als vrijwilligers al waren ingewerkt.