Christelijk dorp Syrië in handen van rebellen

Syrische rebellen hebben het christelijke dorpje Maaloula, waar de afgelopen week dagenlang om is gevochten, veroverd. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd. Onder de rebellen zijn strijders van de aan Al-Qaida gelieerde beweging Jabhat al-Nusra.

Het offensief van de rebellen bij Maaloula, ten noordoosten van Damascus, werd aangevoerd door Jabhat al-Nusra, aldus het Observatorium. De overige strijders zijn leden van een andere beweging, het Qalamon Bevrijdingsfront. Na zware gevechten met regeringstroepen trokken ze zaterdagavond het dorp binnen.

"Het leger heeft zich teruggetrokken naar de rand van het dorp en beide (groepen) hebben Maaloula volledig in handen", zei Ali Abdul-Rahman van het Observatorium. Hij zei ook dat er nog steeds proregeringsstrijders in Maaloula zitten, maar dat zij zich verschuilen.

Maaloula staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Een deel van de 3300 inwoners spreekt nog steeds een vorm van Aramees, de taal uit de tijd van de bijbel die ook door Jezus zou zijn gesproken.