Hollande wil wachten op VN-rapport Syrië

De Franse president François Hollande heeft vrijdag gezegd dat hij het rapport van de inspecteurs van de Verenigde Naties wil afwachten alvorens een beslissing te nemen over een militaire aanval op Syrië. Daarmee gaat Hollande lijnrecht in tegen een uitspraak van zijn minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius, eerder op de dag.

Hollande was de afgelopen dagen in Sint-Petersburg voor een top van de G20. Hij liet weten te willen wachten op het rapport van de VN-inspecteurs, die in Syrië onderzoek hebben gedaan naar het gebruik van chemische wapens.

Fabius zei vrijdag in Litouwen, op een bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie, iets heel anders. Volgens de minister is het zinloos te wachten op het VN-rapport omdat de inspecteurs enkel onderzoeken of er gifgas is gebruikt in Syrië, en niet wie er achter de aanval zit. Hij riep de EU-lidstaten op het Franse standpunt - dat het Syrische regime achter de aanval zat - te aanvaarden.

Hollande heeft wel eerder gezegd dat wat hem betreft bewezen is dat het regime van president Bashar Assad achter de gifgasaanval zit. Ook is hij, net als de Amerikaanse president Barack Obama, een voorstander van een militaire aanval op Syrië. Wel wil hij eerst een stemming hierover in het Amerikaanse Congres, en nu dus ook het VN-rapport, afwachten.