'Weer goed doel in opspraak'

Opnieuw is een goed doel in opspraak geraakt. De oprichter van de stichting MKI zou oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van stichtingsgelden. Ook is hij beschuldigd van het misbruiken van academische titels en valsheid in geschrifte. Dat schrijft de Stentor vrijdag.

De stichting MKI, het Medical Knowledge Institute, is een kleine organisatie die met voorlichting en training overlijden door geneesbare ziektes wil voorkomen in sloppenwijken in zuidelijk Afrika.

De twee overgebleven bestuursleden zeggen na uitgebreid onderzoek dat oprichter Harold Robles en zijn vrouw MKI runden als een privébedrijf en jarenlang bijna net zo veel declareerden als er geld naar activiteiten in Zuid-Afrika ging. De twee willen volgens de krant aangifte doen tegen Robles en onderzoeken hoe ze het geld terug kunnen halen.

Om hoeveel geld het precies gaat, is niet duidelijk. De declaraties zouden oplopen tot een totaalbedrag van zo'n zeventigduizend euro. Het bestuur zegt lange tijd geen zicht op de financiële gang van zaken te hebben gehad omdat de boekhouding werd gedaan door de vrouw van Robles.

Aan de stichting is aartsbisschop Desmond Tutu verbonden als beschermheer. MKI haalde hem vorig jaar nog naar Nederland toen aandacht werd gevraagd voor de stichting tijdens een voetbalwedstrijd van FC Twente. De club speelde toen met shirtjes met de opdruk MKI. Tutu zou op de hoogte zijn van de crisis bij de organisatie en zou zich volgens de krant persoonlijk met de situatie willen bemoeien.

MKI, gevestigd in Oostvoorne en Kaapstad, was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Vorige week kwam ook al een goed doel in opspraak. Kankerbestrijdingsorganisatie Inspire2Live gaf slechts een deel van het geld dat werd ingezameld uit aan kankeronderzoek. Verder kwam een van de oprichters in opspraak omdat hij ruim 160 duizend euro had geïnd voor zijn werk voor de stichting.