Ben Affleck laat regie The Stand lopen

Door alle berichten over Ben Affleck als Batman dreigt ander nieuws over de filmmaker onder te sneeuwen. De 41-jarige Affleck trekt zich terug als regisseur van The Stand, gebaseerd op het boek van Stephen King. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Affleck was sinds 2011 aan de film verbonden. De reden van zijn vertrek is onduidelijk.

The Stand uit 1978 wordt over het algemeen beschouwd als zeer moeilijk verfilmbaar. Het boek bestaat uit drie totaal verschillende segmenten. Het eerste deel gaat over een supervirus dat de mensheid bijna uitroeit. Het tweede gaat over een postapocalyptische wereld waarin de paar overlevenden moeten kiezen tussen twee spirituele rivaliserende leiders. Het laatste deel beschrijft de uiteindelijke confrontatie tussen de twee kampen, die de toekomst van de nieuwe wereld bepaalt.

Elk van deze delen afzonderlijk zou al tot een volwaardige speelfilm kunnen worden omgewerkt. Een filmtrilogie ligt daardoor meer voor de hand. Het verhaal is al wel omgebouwd tot een tv-serie en een stripreeks.

In december zei Affleck al tegen het Amerikaanse mannenblad GQ dat hij de verfilming een hele kluif vond. "We hebben het er moeilijk mee", zei hij toen. "Maar het is een zeer interessant project, een soort The Lord of the Rings in de Verenigde Staten. Het gaat ook over het heruitvinden van onze wereld. Wat zouden we doen als we opnieuw moesten beginnen?"


Ben Affleck laat regie The Stand lopen (Foto: Novum)