Beleg van bezette moskee Caïro mondt uit in geweld

Het beleg dat de Egyptische ordetroepen hebben geslagen rond de door aanhangers van de afgeztte president Mohammed Morsi bezette Al-Fatah-moskee lijkt op geweld uit te lopen. Het dodental van de bloedige onlusten van vrijdag is zaterdag bijgesteld naar 173; bijna dubbel zo hoog als de autoriteiten eerder meldden.

Volgens ooggetuigen bestoken de politie en het leger de moskee met traangas. De ordetroepen nemen de minaret van de moskee onder vuur. Volgens de staatstelevisie wordt vanuit die hoge positie op agenten en militairen geschoten. Shaimaa Awad, een journalist ter plaatse, bericht dat ordetroepen de moskee aan het Ramsesplein zijn binnengedrongen en de bezetters inrekenen en wegvoeren. Al uren klinkt voortdurend geweervuur.

Honderden Moslimbroeders hadden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag verschanst in de moskee aan het centraal gelegen plein. De ordetroepen onderhandelden zaterdagochtend met de bezetters van de moskee en beloofden hun een vrije aftocht. Een kleine groep Moslimbroeders verliet daarop het bedehuis onder begeleiding van agenten. Maar de achterblijvers gaven geen krimp. Ze hadden de deuren van de Al-Fatah-moskee met meubilair gebarricadeerd en lieten de politie niet binnen.

De moskee diende na de bloedige gevechten tussen ordetroepen en demonstranten van vrijdag op het Ramsesplein als veldhospitaal en lijkenhuis. Veel betogers vluchten de moskee in uit angst voor de politie en regeringsgezinde knokploegen.

De aanhang van Morsi heeft eerder aangekondigd ook zaterdag de straat op te gaan om te protesteren tegen de afzetting van hun voorman en de machtsgreep van het leger. Vrijdag demonstreerden al tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap in Caïro en in andere steden in Egypte, in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. Het kwam tot bloedige gevechten tussen betogers, omwonenden en ordetroepen.