Oprah heeft spijt van 'racisme!'

Oprah Winfrey heeft spijt van het oproer in de media dat ze heeft veroorzaakt door te zeggen dat ze was gediscrimineerd in een Zwitserse winkel. Toen de talkshowkoningin een tas wilde bekijken in Zürich, kreeg ze van winkelpersoneel te horen dat die 'te duur' voor haar was. Wereldwijd werd aandacht besteed aan het incident.

"Dat akkefietje in Zwitserland was gewoon maar een akkefietje in Zwitserland", sprak Oprah bij de première van Lee Daniels' film The Butler. "Ik vind het heel spijtig dat het verhaal zo is opgeblazen. Ik had expres de naam van de winkel niet genoemd. Ik had niet moeten zeggen dat het in Zwitserland was."

Na het incident werd duidelijk om welke winkel het ging en kreeg Oprah excuses aangeboden van het Zwitserse bureau voor toerisme. Dat was niet nodig geweest, vindt de talkshowhost. "Het was geen aanklacht tegen Zwitserland of die winkel. Het ging om één persoon die me niet de mogelijkheid bood om die tas te bekijken, dus excuses zijn overbodig. Als we in de Verenigde Staten een fout maken, zeggen we ook geen sorry in het openbaar."

De betreffende verkoopster liet enkele dagen geleden in een interview met de Zwitserse krant Blick weten dat het 'verschrikkelijk' gaat met haar sinds het voorval. "Ik slaap al dagen niet meer. Het voelt alsof ik midden in een wervelstorm zit: ik ben machteloos. Het is verschrikkelijk, wat er nu gebeurt." De vrouw ontkent Oprah een tas niet te hebben laten zien uit racistische overwegingen. "Dat is absoluut niet waar." Ook zou ze niks hebben gezegd over een 'te dure' tas.

De 59-jarige Oprah vertelde vorige week tijdens een interview dat ze niet geholpen werd in een chique zaak in Zürich. Ze wilde een tas van ruim 28 duizend euro kopen, maar kreeg te horen dat die 'te duur' was. Diverse media spraken schande van het voorval.