Johan Vlemmix nog niet klaar met Duitsland

Johan Vlemmix is vastbesloten Duitsland te veroveren met zijn kontfluit. De Brabander neemt bij onze oosterburen deel aan de talentenjacht Das Supertalent. Zondag trad Vlemmix met zijn kontfluitact aan in de theaterronde. "Of ik door ben, mag ik niet zeggen. Maar ik kan wel vertellen dat ik nog niet klaar ben met Duitsland."

Vlemmix bedacht de kontfluit als grapje, iets leuks voor tijdens een feestje. Al snel kwam hij echter tot de conclusie dat een act met echte fluiters niet prettig is om naar te kijken. "Ik was van plan mensen op de fluit te laten blazen en zo een orkest te vormen, maar de audities waren echt te ranzig voor woorden. Een man scheet zo in z'n broek", zegt Vlemmix tegen Novum Nieuws.

Ondanks de mislukte audities droomt Vlemmix nog steeds van een kontfluitorkest. "Dat komt er absoluut, maar dan moet ik wel mensen hebben die de druk een beetje kunnen beheersen." De Oranjegek heeft al een blaastechniek ontwikkeld, geïnteresseerden kunnen zich bij hem melden.

Vlemmix paste zijn act aan en laat sindsdien een pop op het fluitje blazen. Met het optreden besloot de Oranjegek in juni auditie te doen voor Das Supertalent, de Duitse variant op Holland's Got Talent. Hij overleefde de voorrondes en mocht zondag zijn kunsten vertonen in het theater, tegenover de jury.

Hoewel de Brabander een 'fantastische tijd' had, zorgde de afwezigheid van Sylvie van der Vaart voor een domper. "Ik had de hele act aangepast voor Sylvie, ik wilde haar wel eens ontmoeten. Ik had de kontfluit aangepast, goud met diamantjes. Ik dacht: voor minder zal Sylvie niet bukken."

Vlemmix was enigszins teleurgesteld toen hij in het theater ontdekte dat Sylvie vorig jaar is vervangen. Maar de reacties van zowel het publiek als de jury op zijn maffe act maakten voor Vlemmix veel goed. "Ik beloof je: na de uitzending ben ik in Duitsland het gesprek van de dag. Ik had niet kunnen bedenken dat het zo goed zou gaan."

Vlemmix, die zijn pop Elise op een kontfluit liet blazen op het nummer Whistle van Flo Rida, is er zeker van dat zijn act de grens over gaat. "Het gaat echt internationaal, in een lijstje van de vreemdste acts." De Brabander zegt dat zijn kontfluiten gretig aftrek vonden in Duitsland. Hij deelde de fluitjes rondom zijn optredens uit.

Hoewel Vlemmix geen uitspraken mag doen over zijn voortgang bij Das Supertalent, weet hij al wel wat hij met het prijzengeld gaat doen als hij wint. "De leukste act krijgt tienduizend euro, de beste honderdduizend. Wat ik ook win, van dat geld ga ik kontfluiten kopen en uitdelen in Duitsland." Dat kan onze oosterburen vele tienduizenden fluitjes opleveren: volgens Vlemmix kost zijn kontfluit 35 cent.

De Brabander, die maandag in België zijn kontfluit aan de man gaat brengen, is er zeker van dat hij de volgende Nederlander is die doorbreekt in Duitsland. "Jan Smit heeft er een concurrent bij", zegt Vlemmix over de Volendammer die eerder dit jaar een comeback maakte in Duitsland. "Maar of hij daar blij mee is, weet ik zo net nog niet."