Paus trekt in Brazilië massa van drie miljoen

Paus Franciscus heeft op de laatste dag van de Wereldjongerendagen een menigte van drie miljoen mensen toegesproken op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro.

De kerkvorst hield de voetbalgekke Brazilianen voor dat 'Jezus meer biedt dan de Wereldbeker'. Zijn open auto werd bedolven onder voetbalshirts, vlaggen en bloemen die vanuit de menigte naar hem werden toegegooid.

De Paus haalde in zijn speech uit naar de 'intellectuele' boodschap van de katholieke kerk, aangevend dat de gewone gelovigen de woorden van de kerk niet meer begrijpen.

"Soms verliezen wij mensen omdat ze niet begrijpen wat wij zeggen. Omdat wij zijn vergeten simpele taal te gebruiken en voor de burger vreemd intellectualisme zijn gaan importeren. Zonder eenvoudige woorden verliest de kerk de basisvoorwaarde om te zoeken naar God", aldus Franciscus.

In Brazilië loopt de aanhang van de katholieke kerk de laatste jaren terug. Steeds meer gelovigen bekeren zich tot het evangelisme.

"Misschien leek de kerk te zwak. Misschien te ver af van de noden van het volk. Misschien waren de antwoorden op hun zorgen te slecht. Te koud", aldus de paus. "Misschien waren we te veel met onszelf bezig, een gevangene van onze eigen regels. Misschien heeft de wereld de kerk tot een relikwie uit het verleden gemaakt, niet in staat nieuwe vraagstukken aan te pakken."

"We hebben een kerk nodig die de genade herontdekt. Zonder genade hebben we vandaag de dag weinig kans in een wereld vol 'gewonde' mensen die zoeken naar begrip, vergeving en liefde", aldus Franciscus.

De paus draagt zondag nog een mis op voordat hij terugvliegt naar Rome.